USA bekräftar: Genomför cyberoperationer till stöd för Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 7 juni 2022
- av Sofie Persson
General Paul Nakasone.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


USA bekräftar nu att man utför cyberoperationer till stöd för det ukrainska försvaret. Det handlar om både offensiva och defensiva operationer.

Den amerikanska militärens hackerförband har utfört flera offensiva och defensiva operationer till stöd för Ukraina. Det berättar nu generalen Paul Nakasone i en intervju med Sky News.

Vi har genomfört en rad operationer över hela spektrumet; offensiva, defensiva, [och] informationsoperationer, säger Nakasone och menar att de bland annat har lyckats förhindra utländska hackare och identifierat deras verktyg innan de använts mot USA.

Nakasone förklarar att han varje dag oroar sig över risken för en rysk cyberattack mot USA och menar att operationerna varit ett effektivt sätt att skydda både USA och allierade länder.

Det är därför vi arbetar med en rad partners för att säkerställa att vi förhindrar det, inte bara mot USA utan också mot våra allierade, menar han.

Generalen har dock inte klargjort några detaljer kring operationerna, men menar att de varit lagenliga och bedrivits med fullständig civil tillsyn av militären genom en policy beslutad av försvarsdepartementet.

Mitt jobb är att ge försvarsministern och presidenten en rad alternativ, så det är vad jag gör, säger han.

Erkännandet är ytterligare en bekräftelse på tidigare uppgifter där det framkommit att USA agerar tillsammans med Ukrainas militär i ett försök att nedkämpa Ryssland, bland annat genom ett omfattande och aktivt underrättelsearbete som möjliggjort att skjuta ner ryska stridsflygplan och bland annat döda ett flertal generaler.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!