USA hjälpte Ukraina att skjuta ner ryskt flygplan

Kriget i Ukraina

publicerad 27 april 2022
- av Sofie Persson
Sukhoi Su-27P Flanker från det ukrainska flygvärnet.

Ryssland har fortfarande inte lyckats uppnå luftherravälde över Ukraina – någonting som överraskat många. Amerikanska tjänstemän berättar dock att de ukrainska framgångarna till stor del beror på detaljerade och frekventa underrättelserapporter från USA.

I kriget som pågår i Ukraina har de ryska trupperna ännu inte lyckats uppnå luftherravälde, utan de ukrainska trupperna har hela tiden haft övertag. Nu framgår det att USA hjälpt Ukraina med att få ett övertag i luften, berättar amerikanska tjänstemän för NBC News. Bland annat har USA gett detaljerade underrättelser om exakt när och var ryska missiler och bomber varit avsedda att slå till, vilket gjort att Ukraina kunnat flytta lyftvärn och flygplan ur vägen.

Det gjorde även att Ukraina under invasionen lyckades skjuta ner ett ryskt flygplan som transporterade hundratals soldater.

Redan från början lutade vi oss ganska kraftigt framåt för att dela både strategisk och handlingskraftig underrättelseinformation med Ukraina, säger en amerikansk tjänsteman.

NBC har även tagit del av annan information man inte kan yppa, eftersom det skulle kunna påverka till fördel för Ryssland.

Det amerikanska stödet beskrivs som en ”massiv och aldrig tidigare skådad” underrättelseoperation med ett land som inte är med i Nato. Ukraina får dagligen fortsatt hjälp av USA vilket troligen är en av de största anledningarna till att de har övertag i luftrummet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.