USA bekräftar biolabb i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 11 mars 2022
- av Isac Boman
Victoria Nuland, biträdande utrikesminister i USA.

USA:s biträdande utrikesminister Victoria Nuland bekräftar nu de ryska uppgifterna om förekomsten av hemliga biologiska forskningsanläggningar i Ukraina med potentiellt farliga ämnen och virus och att USA finansierat dessa. Men från amerikansk sida nu oroar man sig nu i första hand över att de ska hamna under rysk kontroll.

Det var den 7 mars som ryska trupper offentliggjorde upptäckten av cirka 30 forskningsanläggningar i Ukraina som man misstänker varit involverade i produktion av biovapen. Man noterar också att USA spenderat över 200 miljoner dollar på biologisk forskning i landet och att det ukrainska försvarsministeriet även deltagit i USA:s militära biologiska program.

Victoria Nuland bekräftar i ett utfrågning i kongressen i veckan att man från amerikansk sida har vetskap om biologiska forskningsanläggningar som man inte vill ska hamna i Rysslands händer.

– Ukraina har biologiska forskningsanläggningar, och vi är nu bekymrade över att ryska styrkor kan försöka få kontroll över dem. Vi arbetar med ukrainarna och hur de kan förhindra att något av detta forskningsmaterial hamnar i de ryska styrkornas händer, säger hon.

Även om Nuland inte går in i detalj på vad dessa forskningsanläggningar sysslar med, eller om USA är direkt inblandade, pekar man från Rysslands sida på vad man tidigare varnat för – nämligen att USA-finansierade forskningsanläggningar i Ukraina arbetat med att ta fram flera former av biologiska vapen från olika typer av patogener.

– Under de senaste dagarna har långvariga rädslor som vi uttryckt upprepade gånger i flera år när det gäller utvecklingen av militära biologiska material av USA på Ukrainas territorium under ledning av de berörda amerikanska specialstyrkorna bekräftats, säger Maria Zakharova på det ryska utrikesministeriet om Nulands senaste kommentarer.

Zakharova hävdar att Ryssland tagit kontroll över både material och data i Ukraina som bevisar att det har forskats på biologiska vapen och att Ukraina beordrade att laboratorierna skulle förstöras när den ryska interventionen inleddes. Det ryska försvarsministeriet har publicerat dokument som man menar visar hur den ukrainske hälsoministern Viktor Liashko beordrat att förstöra ett flertal farliga patogener i olika ukrainska forskningsanläggningar och att dessa inkluderar mjältbrand, kolera, pest och tulememi.

– Enligt dokumenten planerade den amerikanska sidan att arbeta med patogener från fåglar, fladdermöss och reptiler i Ukraina under 2022, och sedan övergå till att studera möjligheten att bära afrikansk svinpest och mjältbrand, menar generalmajoren Igor Konashenkov.

 

https://youtu.be/fvRpntmUIxs

Victoria Nuland frågas ut i kongressen.

 

Man hävdar vidare att det samlats in genetiska prover från människor av ”slavisk etnicitet” under förevändningen att dessa skulle användas för att behandla covid-19 – men i själva verket har proverna skickats till biolabben ifråga. Exakt varför vet man dock inte ännu.

Anklagelserna om laboratorier som utvecklar biovapen i Ukraina har konsekvent avfärdats som propaganda och lögner av västerländska politiker och medier. Kinas utrikespolitiske talesman Zhao Lijan pekar samtidigt på att USA driver 336 olika biologiska forskningsanläggningar i 30 olika länder och kräver att USA tydligt förklarar sitt uppsåt med dessa.

Nämnas kan i sammanhanget att det framkommit att USA under många år finansierat ett forskningsprojekt kring coronavirus från fladdermöss även i Kina, på det ökända kinesiska laboratoriet i Wuhan, där covid-19 först rapporterades.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!