Uppgifter: Israelisk militär visste att Hamas planerade attack

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 18 juni 2024
- av Isac Boman
Flera aktörer har trätt fram och berättat att israeliska makthavare i förväg varnat för en omfattande Hamas-attack.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Israels militär (IDF) varnade redan i mitten av september för att Hamas planerade att genomföra en omfattande attack och ta hundratals personer som gisslan, berättar säkerhetskällor för israeliska tv-bolaget Kan.

Den 7 oktober genomförde den palestinska islamistiska gruppen Hamas och allierade den blodigaste attacken mot Israel sedan statens grundande – och den första invasionen av israeliskt territorium sedan 1948.

Enligt israeliska myndigheter dödades nästan 1200 personer och ytterligare cirka 250 tillfångatogs och togs som gisslan till Gaza.

Anonyma israeliska säkerhetskällor rapporterar att IDF redan tre veckor tidigare upprättat en rapport där man uppgav att de palestinska militanterna tränade inför en storskalig attack och varnade för att även Hamas specialförband förväntades delta i räden – där syftet var att föra tillbaka mellan 200 och 250 gisslan till Gaza.

Så blev det också. Enligt tv-bolagets källor hade israelisk militär övervakat Hamasmedlemmar när dessa övade på attackera särskilt uppbyggda ”IDF-utposter”, hur man tar såväl civil som militär gisslan samt på hur fångarna skulle hanteras när de väl tagits till Gaza.

Även Egypten varnade

Enligt uppgifter vidarebefordrades dokumentet med iakttagelserna till högre företrädare inom IDF men ska där ha ”ignorerats helt”.

Det bör också noteras att Kan inte är den första mediekälla som pekar på att Israel blev förvarnade om attacken. Kort efter att den ägt rum gick flera egyptiska underrättelsetjäntemän ut med att de vid upprepade tillfällen veckorna innan angreppet varnat Israels regering om att Hamas planerade ”någonting stort” – men även dessa varningar ska ha ignorerats.

Under 2023 ska premiärminister Benjamin Netanyahu vid minst fyra tillfällen ha fått information från IDF om att ”Israels fiender” ska ha ansett att den judiska staten var särskilt sårbar för attacker just nu, men det konkreta innehållet i dessa har inte offentliggjorts.

Enligt källor till den prisbelönte journalisten Seymour Hersh ska Netanyahu kort innan attacken från Gaza ha beordrat två tredjedelar av soldaterna som normalt är stationerade vid gränsen mot enklaven att förflyttas för att istället bevaka en ortodox judisk festival på Västbanken – trots att Gazadivisionens befälhavare uttryckligen motsatte sig denna begäran.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!