Uppgifter: Clinton kan ha blivit mutad av Ryssland

publicerad 20 oktober 2017
- av Alexander Almqvist
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tillsammans med USA:s dåvarande utrikesminister Hillary Clinton

Amerikansk media rapporterar att ryska donationer till Bill och Hillary Clintons stiftelse kan ha spelat en roll i USA:s försäljning av uran till ett gruvbolag som ägdes av den ryska staten.

Sedan Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet ifjol har etablissemangsmedia försökt att misskreditera Trump genom att påstå att han valdes till president genom att aktivt samarbeta med den ryska staten. Trots att anklagelserna mot Trump inte kunnat bevisas pågår det en utredning mot presidenten som leds av den förre FBI-chefen Robert Mueller.

Nu framkommer det uppgifter om att det istället är Trumps huvudmotståndare Hillary Clinton som haft tvivelaktiga kopplingar till Ryssland. Enligt tidningen The Hill har FBI bevis på att Ryssland försökt använda mutor för att få USA att sälja 20 procent av landets uran till Uranium One, ett kanadensiskt gruvbolag som ägs av den ryska staten.

Uppgifter till The Hill gör gällande att ryska tjänstemän donerat miljontals kronor till Hillary och Bill Clintons stiftelse Clinton Foundation. Detta skedde samtidigt som Hillary Clinton, i sin roll som utrikesminister, arbetade för amerikanska UD som var en av de nio myndigheter som gav sitt godkännande till försäljningen av uran till Uranium One.

Hillary Clinton har anklagat president Donald Trump för att ha samarbetat med Ryssland. Trump själv var inte sen med att slå tillbaka mot Hillarys anklagelser efter The Hills senaste avslöjande.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.