Uniformsbestämmelser ändras i Kanadas militär

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 16 juli 2022
- av Sofie Persson
Försvarsmakten deltar i parad i Nova Scotia, Kanada 2013.

Från september kommer uniformer i den kanadensiska försvarsmakten inte längre att uppdelas efter kön och det ska även bli tillåtet med ansiktstatueringar.

Kanadas militär har beslutat ändra sina uniformsbestämmelser för att ”främja mångfalden”, som man beskriver det, och kommer från och med september att vara mindre strikta i flera avseenden.

Under dessa nya regler kommer militärisk personal bland annat kunna låta skägget växa, färga sitt hår och låta det växa till den längd man själv önskar samt även ha ansiktstatueringar.

Enhetlighet är inte lika med disciplin eller operativ effektivitet, lika lite som färgen eller längden på ditt hår definierar ditt engagemang eller din professionella kompetens, säger Wayne Eyre, Kanadas chef för försvarsstaben, i en video på Twitter.

De nya reglerna kommer dock med undantag, exempelvis är onaturliga hårfärger godkända så länge de inte “hämmar en operativ plikt” och långt hår måste sättas upp.

Från och med september kommer uniformerna inte heller att vara uppdelade efter kön utan kommer att kunna bäras som man själv önskar.

Båda kataloger är öppna för alla medlemmar och de kan vara blandade. CAF-medlemmar kan välja vilken design som passar bäst, så länge den bärs enligt klänningsinstruktionerna”, står det på hemsidan.

I nuläget får exempelvis kjolar endast bäras av kvinnor, vilket kommer att ändras till hösten.

I Sverige får man ha långt och uppsatt hår, men att färga det i onaturliga färger är dock inte tillåtet. Skägg är okej så länge det är ansat så att en skyddsmask sluter tätt. Angående kjolar står i bestämmelserna att det är ett ”tillval för kvinnor för bruk vid enskilt uppträdande”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!