Ung svensk medborgare bortförd på Västbanken

publicerad 22 september 2013

En 17-årig svensk medborgare ska ha förts bort av israeliska soldater ifrån sin bostad i Nablus i Västbanken, skriver TT.

Enligt 17-åringens mamma ska beväpnade israeliska soldater ha knackat på vid hemmet i Nablus vid 3-tiden på morgonen. Soldaterna talade hebreiska, vilket ingen i familjen gjorde. Till slut fick mamman prata med en soldat på arabiska och engelska.

Men jag fick inga svar på mina frågor och de bara försvann med min son. Sedan dess har jag inte sett honom, säger hon till TT på fredagskvällen.

”Vet inte om han lever”
Mamman har flera gånger försökt att lokalisera sin son via det svenska generalkonsulatet i Jerusalem och Utrikesdepartementet i Stockholm. Hon har ingen aning om vart sonen är idag, eller om han ens lever.

– Jag har ingen information, jag vet inte ens om han lever.

De israeliska soldaterna vägrade att visa upp någon slags dokumentation som visade att de hade befogenhet att frihetsberöva 17-åringen.

UD ”undersöker” vad som inträffat
Svenska UD har underrättats om bortförandet. Israel förnekar att man frihetsberövat en 17-årig svensk medborgare.

– Enligt israeliska myndigheter har ingen svensk medborgare frihetsberövats. Så generalkonsulatet i Jerusalem och ambassaden i Tel Aviv undersöker vad som inträffat. Mer kan vi inte säga nu, säger Malin Axelsson vid UD:s presstjänst till TT.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.