Undantagstillstånd utlyst i Egypten

Egyptiska säkerhetsstyrkor gick till attack mot två protestläger i Kairo vilket har lett till att hundratals människor omkommit. Nu inför regeringen ett månadslångt undantagstillstånd i landet.

publicerad 14 augusti 2013

Minst 500 människor dödades vid säkerhetsstyrkornas röjningsaktion mot protestläger i Kairo, enligt CNN. De som protesterade var anhängare till Egyptens avsatte president Muhammed Mursi.

 Situationen är väldigt orolig. Undantagstillståndet belyser hur extremt prekärt läget är just nu, sade Al Jazeeras reporter Sherine Tadros, på plats i Egyptens huvudstad Kairo.

Mohamed ElBaradei. Foto: Flickr/Utenriksdept/CC BY-ND 2.0
Mohamed ElBaradei. Foto: Flickr/Utenriksdept/CC BY-ND 2.0

ElBaradei avgår
Samtidigt rapporterar CNN att Egyptens vicepresident Mohamed ElBaradei lämnat in en avskedsansökan. Anledningen är att han inte vill hållas ansvarig för de politiska striderna som uppstått i landet.

Enligt vittnesuppgifter har militären beordrat krypskyttar, som stationerat sig på hustak, att skjuta ner demonstranterna, skriver Russia Today.

Presidenten Adli Mansur ”har bett de väpnade styrkorna att tillsammans med polisen vidta alla nödvändiga åtgärder för att bibehålla säkerheten, skydda privat och allmän egendom samt människors liv”, hette det i ett uttalande från presidentkansliet som TT citerat.

Gehad el-Haddad, som är talesperson för Muslimska brödraskapet, uppgav på Twitter att så många som 2 000 människor dödats i sammandrabbningarna och drygt 10 000 skadats.

Brandbomber mot kyrkor
Kyrkor har satts i brand i centrala Egypten, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Mena. Bland annat ska religiösa extremister ha kastat brandbomber mot en kyrka i Sohag.

Enligt Reuters har vittnen sett militären skjuta Mursianhängare i benen när de var på väg till protestlägren i Rabaa. Flera Mursi-anhängare ska även ha kastat stenar och brandbomber mot säkerhetsstyrkorna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.