Ukrainska säkerhetstjänsten i räd mot ”Azovoligarken”

Kriget i Ukraina

publicerad 7 februari 2023
- av Isac Boman
Ihor Kolomojskyj och Volodymyr Zelenskyj.

Oligarken Ihor Kolomojskyj har varit en av högerextrema Azovbataljonens viktigaste finansiärer och pekas allmänt ut som mannen som såg till att Volodymyr Zelenskyj blev landets president. Nu misstänks den kontroversielle mångmiljardären för korruption och förskingring och i veckan som gick genomförde säkerhetstjänsten en räd mot hans jaktstuga.

Nya Dagbladet har vid flera tillfällen uppmärksammat den ukrainsk-judiske oligarken Ihor Kolomojskyj som varit en mycket viktig finansiär till den ökända Azovbataljonen, en grupp som återkommande anklagats för grova krigsförbrytelser och blivit känd för sitt Hollywoodnazistiska symbolspråk.

Den tidigare bankiren har beskrivits som en av president Zelenskyjs viktigaste allierade och som den man som mest av alla såg till att denne blev president. Detta dels genom att finansiera presidentkampanjen – samt även för att med sitt mediebolag producera tv-serien ”Folkets tjänare” där komikern Zelenskyj spelar en fiktiv historielärare som efter löften om att bekämpa korruption och oligarker också väljs till landets president. Tv-serien och dess popularitet har beskrivits som mycket viktig för Zelenskyjs politiska framgångar.

Nu tyder dock det mesta på att Kolomojskyj hamnat i onåd och ukrainska Pravda rapporterar att säkerhetstjänsten SUB genomfört en husrannsakan mot dennes jaktstuga förra veckan.

Den EU-vänlige oligarken ska nu vara misstänkt för att ha förskingrat cirka 10 miljarder kronor från två oljebolag som han varit delägare i och för att ha underlåtit att betala ”astronomiska summor” i form av tullavgifter. Han nekar själv till alla anklagelser.

Forbes rapporterar att tillslaget mot Kolomojskyj är det senaste i en lång rad riktade insatser i uttalat syfte att få bukt med korruptionen i det krigshärjade Ukraina, där bland annat företrädare för skatteverket och försvarsmyndigheten nyligen fått sparken.

Noterbart är att Kolomojskyjs ljusskygga affärer länge varit kända och att USA sedan tidigare infört sanktioner mot honom och hans familj. Han är sedan tidigare förbjuden att resa in i USA just med hänvisning till inblandning i penningtvätt och olika bedrägerier. Av USA har han också anklagats för att ha ”varit involverad i korruption som underminerade rättsstatsprincipen” under sin tid som guvernör för regionen Dnipro.

Enligt Forbes har Kolomojskyj en förmögenhet på cirka en miljard dollar och är en av de rikaste männen i landet. Sedan kriget med Ryssland inleddes bedöms han dock ha förlorat nästan hälften av sina tillgångar.

Tidningen (Forbes) pekar också på att Zelenskyjs beslut att få bort uppenbart korrupta regeringsföreträdare och makthavare kommer efter att EU-kommissionen deklarerat att Ukraina måste ta krafttag mot den omfattande korruptionen om man har för avsikt att ansöka om medlemskap i unionen.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.