Ukrainska hbtq-soldater hyllas i Väst

Kriget i Ukraina

publicerad 9 juni 2022
- av Isac Boman
Enhörningen är en etablerad hbtq-symbol.

Hbtq-aktivister i den ukrainska armén har tagit enhörningen som emblem på sina uniformer, rapporterar flera internationella medier. Man uppger även att man framöver ska vara noga med att använda rätt pronomen när hbtq-soldaterna ska tilltalas.

Nya Dagbladet rapporterade nyligen om hur den ökända Azovbataljonen övergett sin symbol varghaken efter en längre tids kontrovers där denna pekats ut som en ”högerextrem” eller ”nynazistisk” symbol.

Istället har man numera Ukrainas nationalsymbol – den gyllene treudden, på sina uniformer. Enligt uppgift sker detta i ett försök att få bort associationerna till högerextremism och få bataljonen att framstå mer som ett reguljärt och opolitiskt regemente.

Samtidigt uppmärksammas det nu att Ukraina har stridande hbtq-aktivister i sina led som har tagit enhörningen som sitt emblem. Enhörningen har länge varit en populär symbol hos hbtq-rörelsen och används frekvent på Pride-festivaler och andra evenemang runt om i världen.

Frivilligsoldaterna Oleksandr Zhuhan och Antonia Romanova berättar för Reuters att de medvetet valt symbolen för att visa att de är ett hbtq-par som slåss mot Ryssland och att de är långt ifrån ensamma om att göra detta.

– Ryssland vill förstöra vår kultur, och vi kan inte låta detta hända, säger Zuhan.

De båda berättar att de övriga ukrainska soldaterna förvisso var lite ovana vid att ha hbtq-aktivister i sina led men att de är mycket toleranta och accepterande i sitt bemötande.

– Det fanns ingen fientlighet, ingen mobbing. Det var lite ovanligt för de övriga, men efter ett tag började folk kalla mig Antonia och vissa använde till och med mitt kvinnliga pronomen, berättar Romanova som precis som Zhuhan identifierar sig som ”icke-binär”.

De berättar vidare att det numera råder en nolltolerans mot ”homofobi” i den ukrainska armén och betonar att det viktigaste är att man är en ”god krigare”.

Den brittiske underrättelsechefen Richard Moore har tidigare under kriget deklarerat att av de friheter och värderingar som skiljer Väst från Vladimir Putins Ryssland så är hbtq-rättigheterna den mest avgörande och att ukrainska hbtq-soldater nu strider under egna symboler mot ett mer konservativt och traditionellt Ryssland är någonting som vänsterliberala medier gjort stor sak av.


Icke-binär innebär att man inte identifierar sig som varken man eller kvinna utan som inget av dem, båda två samtidigt eller någonstans mitt emellan. Det kan också innebär att man inte upplever att man har någon könsidentitet alls.

Många icke-binära väljer enligt HBTQ-organisationen RFSL att genomföra omfattande operationer och kirurgiska ingrepp för att "korrigera" sin kropp efter sin upplevda könsidentitet medan andra nöjer sig med att byta juridiskt kön.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.