Ukrainas mörka dagar – bilder ifrån en nutida europeisk tragedi

Ukrainas mörka dagar heter det prisbelönta projekt som skapats av fotokorrespondenten Valerij Melnikov och fotografen Andrej Ljubimov. Sommaren 2014 tog Melnikov en serie bilder i Lugansks län. Han fångade de mest dramatiska händelserna i Ukrainas moderna historia.

publicerad 10 mars 2016
- av Markus Andersson
https://youtu.be/EEwgIZNoRJs

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Jag var ögonvittne till de tragiska händelserna i sydöstra Ukraina, jag såg allt med egna ögon och försökte att genom kameralinsen förmedla det fasansfulla som skedde. Häri ligger mina fotorapporters kraft. Den tragiska verkligheten. Jag har ambivalenta känslor — som journalist är jag stolt över prisen, men jag tycker synd om de här människorna, civila invånare som råkat ut för sådant elände.

Omkring 7000 personer har dödats och 17 000 skadats i krigets Ukraina enligt uppgifter ifrån FN. Omkring två miljoner människor har flytt från Donbassregionen till följd av kriget.

Dessa europeiska flyktingar glöms bort i flyktingdebatten. Dessa våra europeiska grannar nekas också att ta sig till Sverige och Schengenländerna då de enligt våra myndigheter “befaras söka asyl”. De flesta är dock så fattiga att de inte har någon möjlighet att fly.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!