Ukrainare som dokumenterar tvångsrekryteringar riskerar fängelse

Kriget i Ukraina

publicerad 8 maj 2024
- av Jan Sundstedt
Ukrainas ledning har nyligen sänkt värnpliktsåldern - och nu kan även cancersjuka och hiv-smittade inkallas.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ukrainska myndigheter hotar nu med upp till åtta års fängelse för den som filmar rekryterares arbete under pågående mobilisering. Kiev har nyligen inlett en ny mobiliseringsvåg för att ersätta förlusterna på slagfältet, som Moskva uppskattar till över 110 000 bara i år.

I västra Ukraina, närmare bestämt Khmelnytskyi-regionen, varnar myndigheterna för allvarliga konsekvenser “för den som dokumenterar rekryterarnas arbete under pågående mobilisering“. Konsekvenser som enligt ukrainsk lag inkluderar upp till åtta års fängelse.

Att dela information på sociala nätverk och budbärargrupper om platser och rörelser för Khmelnytsky-regionens rekryterare när de levererar meddelanden till medborgare som är berättigade till värnplikt leder till avslöjande av former och metoder“, publicerade rekryteringscentrets presstjänst på Facebook under måndagen.

Bakgrunden är den pågående mobiliseringen som nyligen inletts av Kiev för att kompensera förlusterna på slagfältet. Förluster som Kiev under kriget hemligstämplat, men som Moskva uppskattar till över 110 000 soldater enbart under 2024.

Kampanjen, som syftar till att återfylla de ukrainska militära leden, möter nu motstånd från de som söker undvika värnplikt. Metoderna för att undkomma den ofta aggressiva mobiliseringen involverar att dela information om rekryterarnas rörelser, kallelsernas scheman i sociala medier och messenger-appar.

Khmelnytskyi-regionens rekryteringskontor varnar för att sådana handlingar riskerar att få allvarliga konsekvenser enligt nya lagar som “förbjuder störning av militära angelägenheter och officiella militära aktiviteter under krigstillstånd”.

Stränga mobiliseringsregler

Nyligen införda ändringar i mobiliseringsreglerna, undertecknade av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, har sänkt värnpliktsåldern till 25 år samt automatiserat registrering och utskick av kallelser.

Lagen tillåter även ukrainare med asymptomatisk HIV, hepatit, långsamt framskridande cancer, tuberkulos och psykisk sjukdom att bli inkallade för militärtjänstgöring i de väpnade styrkorna.

Lagen har till synes emellertid inte hindrat en ökad flykt från landet bland dem som hoppas undvika militärtjänstgöring. Många försöker nu fly till grannländer som Ungern och Rumänien, vilket har lett till farliga försök att korsa gränserna.

Den ukrainska gränstjänsten rapporterar att de stoppar upp till 120-150 personer varje dag från att lämna landet.

Män klär ut sig till kvinnor

För att undvika värnplikt har en del tagit till drastiska åtgärder som att till exempel klä ut sig till kvinnor för att försöka fly. Under en sådan incident nyligen greps en man av den ukrainska gränstjänsten när han försökte fly till Ungern klädd som kvinna. I ett annat fall försökte sex män simma över floden Tisza till Rumänien, varvid fyra av dessa drunknade.

Ukrainska myndigheter fortsätter att pressas av den ännu pågående över två år långa konflikten. Något som sätter ökad press på Nato-styrda Kiev, när man nu försöker hantera mobiliseringen inklusive dess konsekvenser för befolkningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!