UD: Finland är inget flyktingparadis

publicerad 18 februari 2016
Rykten om Västeuropas frikostighet lockar många som saknar skyddsbehov att komma för att söka asyl

Finlands utrikesministerium har släppt ett utlåtande på engelska och arabiska, i vilket man förklarar att den finska verkligheten kan vara annorlunda än flyktingarna föreställer sig.

Finska UD skriver att många asylsökare företar ”en farlig resa” till Europa i hopp att hitta jobb i Finland och sedan hämta dit sina familjer. Här finns det dock inte jobb åt alla, varnar finska UD. Arbetslösheten stiger även bland infödda finnar, vilket gör situationen för flyktingar ännu svårare. Samtidigt kan man inte anställa sig förrän att ha bott i ett halvår i Finland. Utan jobb har man enbart bidrag eller egna krafter att lita på.

Nyligen beslöt sig Finland för att skärpa reglerna för familjeförening. Nu krävs det en inkomst på 1 700 till 2 600 euro i månaden för att kunna anhålla om återförening av familjen. Samtidigt har flyktingarna nekats möjligheten att genast efter ankomst till Finland anhålla om återförening.

Finska UD påminner även i sin utlåtande att en dålig ekonomisk situation inte är anledning nog för asyl i Finland.

Utlåtandets fulla text finns tillgänglig på webbplatsen av Finlands ambassad i Ryssland.

 

se.sputniknews.comStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.