Tyskt museum begränsar tillträde för vita

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 7 september 2023
- av Jan Sundstedt
Tyskland das ist kolonial
Utställningen "Das ist kolonial" begränsar vitas tillträde.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ett museum i Dortmund har hamnat i konflikt med kritiker på grund av en partiell bannlysning av vita människor. Konflikten gäller utställningen “Detta är kolonialism” och museets beslut att aktivt hindra vita från att besöka en sektion av utställningen – något som fått många tyskar och landets näst största parti AfD att reagera.

Utställningen Das ist kolonial vid museet Zeche Zollern i Dortmund sägs belysa “Westfalens koloniala förflutna” och har varit öppen för allmänheten sedan mitten av mars i år.

Sedan flera månader tillbaka är besökstiden 10-14 på lördagar endast förunnat färgade personer, något som fått kritik och reaktioner.

 

Skandalen bröt ut för några dagar sedan, efter att en video publicerats där en vit journalist från radiostationen Antenne Frei inte tilläts komma in.

Museet förnekar rasism

Museet påstår att syftet inte är att vara diskriminerande, utan att “reservera ett säkert utrymme för reflektion för ickevita”.

Det handlar om en drabbad grupp, så begäran är att de drabbade personerna också kan vara sig själva och prata med varandra … det är tillvägagångssättet, att diskutera ett ämne för sig själv och med sig själv och sedan bara vara fri från andra människor, kommenterar Barbara Rüschoff-Parzinger, från kulturavdelningen för regionförbundet Westphalia-Lippe.

Museets beslut att under vissa tider utesluta en viss etnisk grupp har fått stor uppmärksamhet och kraftiga reaktioner.

Tysklands – enligt nya färska opinionsmätningar – andra största parti AfD, har på X postat ett inlägg där man uttrycker att “år 2023 kommer Tyskland … vara uppdelat efter hudfärg”.

Liknande åtgärder har under de senaste åren blivit allt mer vanligt förekommande i västvärlden. Som exempel kan nämnas att ett kollektiv av svarta konstnärer i Schweiz i fjol ockuperade en teater och krävde ett “ickevitt” teaterrum, med argumentet att “det inte finns någon rasism mot vita människor”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!