Tyskland villkorar 20 miljarder euro till Irak för att skona IS-medlemmar

publicerad 21 augusti 2019
- av Markus Andersson

Efter att ett 60-tal IS-medlemmar med tyskt medborgarskap nu riskerar dödsstraff i Irak är Angela Merkels regering beredd att villkora ett ekonomiskt stöd på 20 miljarder euro för att skona dem.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel och hennes regering har nu erbjudit Irak en finansiering om 20 miljarder euro, motsvarande cirka 215 miljarder svenska kronor i ekonomiskt stöd. Som en motpresentation ska Irak avstå från att verkställa dödsstraffet mot 60 IS-medlemmar med tyskt medborgarskap, enligt RT Deutchland.

I storleksjämförelse ligger statsbudgeten för utbildning och forskning på cirka 18 miljarder euro.


Annonser:


IS-terroristerna hålls för närvarande fångna av kurdiska frihetskämpar och ska befinna sig i både Syrien och Irak.

I ett strategidokument som utarbetats av utrikesministeriet tillsammans med inrikesministeriet har Merkels regering klargjort att man accepterar att terroristerna döms och hölls fångna enligt irakisk rätt förutsatt att inget dödsstraff utfärdas och att de tyska jihadisterna tillåts få stöd av konsulatet.

 

När Maria Adebahr, utrikesdepartements taleskvinna, frågades ut om processen under en presskonferens, svarade hon undvikande och kommenterade bara de administrativa detaljerna och förhållandena i de aktuella fängelserna.

Hon motsatte sig dock inte de 20 miljarder euro ifrån tyska skattemedel som utlovats i form av ekonomiskt stöd.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.