Utrikes

Tyskland villkorar 20 miljarder euro till Irak för att skona IS-medlemmar

Efter att ett 60-tal IS-medlemmar med tyskt medborgarskap nu riskerar dödsstraff i Irak är Angela Merkels regering beredd att villkora ett ekonomiskt stöd på 20 miljarder euro för att skona dem.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel och hennes regering har nu erbjudit Irak en finansiering om 20 miljarder euro, motsvarande cirka 215 miljarder svenska kronor i ekonomiskt stöd. Som en motpresentation ska Irak avstå från att verkställa dödsstraffet mot 60 IS-medlemmar med tyskt medborgarskap, enligt RT Deutchland.
I storleksjämförelse ligger statsbudgeten för utbildning och forskning på cirka 18 miljarder euro.

IS-terroristerna hålls för närvarande fångna av kurdiska frihetskämpar och ska befinna sig i både Syrien och Irak.

I ett strategidokument som utarbetats av utrikesministeriet tillsammans med inrikesministeriet har Merkels regering klargjort att man accepterar att terroristerna döms och hölls fångna enligt irakisk rätt förutsatt att inget dödsstraff utfärdas och att de tyska jihadisterna tillåts få stöd av konsulatet.

https://youtu.be/wWeJVGpNbDA

 

När Maria Adebahr, utrikesdepartements taleskvinna, frågades ut om processen under en presskonferens, svarade hon undvikande och kommenterade bara de administrativa detaljerna och förhållandena i de aktuella fängelserna.

Hon motsatte sig dock inte de 20 miljarder euro ifrån tyska skattemedel som utlovats i form av ekonomiskt stöd.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!