Den tyska regeringen är under hård press efter att flera dödliga attacker begångna av migranter lett till högljudda krav på att massinvandringen stoppas, gränserna säkras och utvisningsprogram införs.
Under måndagen meddelade också tyska makthavare att man skärper samtliga gränskontroller för att begränsa inflödet av ”irreguljära” migranter till landet.
Nationalistpartiet Alternativ för Tysklands framgångar har tydligt visat att en stor del av tyska folket inte alls är nöjda med utvecklingen i landet eller den förda folkutbytespolitiken och kräver en tydlig förändring – och nu märks också ett retorikskifte hos den styrande regeringen.
Många ställer sig dock skeptiska till att de tyska etablissemangspartier som i decennier av ideologiska skäl lobbat för fortsatt massinvandring och öppna gränser nu helt plötsligt skulle ha bytt uppfattning i frågan – men klart är att inrikesminister Nancy Faeser nu hävdar att tyskarna måste ”skyddas mot de akuta faror som islamistisk terrorism och grov brottslighet utgör”.
För att åstadkomma detta skärps Tysklands gränskontroller mot samtliga nio grannländer – temporärt.
Massmord på mångfaldsfestival
Förbundskansler Olaf Scholz regering har blivit hårt kritiserad för att inte ha lyckats förhindra terrorattacker och mord begångna av utländska misstänkta islamister. I slutet av augusti dödades exempelvis tre personer i en knivattack under en ”mångfaldsfestival” i Solingen. Gärningsmannen var från Syrien och skulle egentligen redan ha utvisats – men hade av oklar anledning lyckats hålla sig undan från polisen.
Kort därefter nådde det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland historiska framgångar i Sachsen och Thüringen, och bland de etablerade tyska partierna finns nu en stark oro för att partiet på allvar kan komma att bli en betydande kraft även inom rikspolitiken.
De utökade gränskontrollerna ses av många som ett försök att ”vinna tillbaka” allmänhetens förtroende och träder i kraft den 16 september. Sedan tidigare har det funnits kontroller mot Österrike, Polen, Tjeckien och Schweiz – men dessa utvidgas nu till att även omfatta Frankrike, Luxemburg, Belgien, Nederländerna och Danmark.
Fler ska utvisas
Den tyska regeringen påstår också att fler illegala migranter och asylsökande som dömts för brott ska utvisas samt att dessa ska kontrolleras hårdare än tidigare.
Enligt Faeser gör man ”allt för att bättre skydda människorna i vårt land” och hon hävdar att ”fram till dess att vi uppnår ett starkt skydd av EU:s yttre gränser med det nya gemensamma europeiska asylsystemet måste vi stärka kontrollerna vid våra nationella gränser”.
Både AfD och borgerliga oppositionspartier är dock skeptiska och menar att Socialdemokraterna och deras samarbetspartier inte inger något större förtroende i frågan – utan att det handlar om desperata åtgärder i syfte att locka tillbaka väljarna.
Det kan noteras att Tyskland under de senaste decennierna varit ett av Europas mest massinvandringsdrabbade länder, där varken socialdemokrater eller borgerliga partier ansträngt sig nämnvärt för att stoppa inflödet av migranter – istället har man verkat för fortsatt generösa migrationsregler, samtidigt som invandringskritiska partier ofta har motarbetats, demoniserats och utsatts för statlig repression.