Den tyska underrättelsetjänsten har nyligen pekat ut landets identitära rörelse som högerextrem. Man kommer enligt uppgift att lägga större fokus på gruppen som arbetar för europeiska folkgruppers bevarande genom etnopluralistisk ideologi.
De tyska lagarna för organisationer som bedömts vara extremistiska eller nationalsocialistiska är erkänt hårda och det har länge debatterats huruvida Tysklands nationaldemokratiska parti bör förbjudas eller inte, även om författningsdomstolen hittills sagt stopp för sådana försök.
Nu är det istället Identitäre Bewegung (IB) som diskuteras flitigt bland politiker och tysk massmedia, och underrättelsetjänsten hävdar att det är bekräftat att IB är en högerextrem grupp som ”i förlängningen vill exkludera människor av icke-europeisk härkomst från demokratiskt deltagande och diskriminera dem på ett sätt som kränker deras mänskliga värdighet.”
– Denna nya bedömning lär inte hänga ihop med en ren saklig prövning och övervägande utan passar in i det generellt rådande klimatet av “anti-höger-hysteri”. Här blir vi som en öppen och transparent förening naturligtvis det första offret, säger Daniel Fiss, chef för den identitära rörelsen i Tyskland till Junge Freiheit.
Identitärerna påstås också ifrågasätta människors jämlikhet och värdighet och underrättelsetjänsten menar att det är problematiskt att de pratar om utländsk infiltration och hyllar sin egen identitet genom att skapa fientliga känslor gentemot upplevda fiender, skriver Deutsche Welle.
– Man kan kritisera vår stil och innehåll, men det rättfärdigar inte statlig övervakning, sensibla ingrepp i privatsfären och en offentlig stigmatisering och förtalande. Detta får man med rätta nämna vid namn och kalla skandal, säger Fiss vidare.
Den identitära rörelsen själva menar att de saknar koppling till Tredje Riket och nationalsocialismen och att deras engagemang inte handlar om hat utan om att värna de europeiska folkens arv och traditioner. Man har heller inte kunnat knyta rörelsen till några våldsamheter eller annan brottslighet, skriver Deutsche Welle. Daniel Fiss menar samtidigt att beslutet inte kom som någon överraskning.
– Vi var förberedda på sådana åtgärder. Senast sedan 2018 har repressionen mot oss stegvis förstärkts. Det är möjligt att än mer intensitet i detta är att vänta. I vilket fall som helst verkar målet vara att omöjliggöra ett aktivt patriotiskt engagemang bland unga människor.
Den identitära rörelsen i Tyskland bedöms uppgå till omkring 600 medlemmar och finns även i ett flertal andra europeiska länder.