Tyskland anställer 600 ”nazistjägare”

publicerad 14 januari 2020
- av Markus Andersson
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Den radikala nationalismen i Tyskland bedöms vara på frammarsch som en konsekvens av den storskaliga invandringen. 300 poliser och 300 anställda på underrättelsetjänsten ska nu fokusera på att jaga och bekämpa förmenta högerextremister i Tyskland.

Satsningen beror delvis på att tyska myndigheter ser oroat på att anställda inom polisen och militären i allt högre utsträckning sympatiserar med nationalistiska organisationer och ideal. Därför ska man också fokusera på att söka upp och kartlägga påstådda extremister som arbetar inom offentlig sektor.

Tyskland måste bli mer aktivt i kampen mot högerextremismen, menar inrikesministern Horst Seehofer enligt Vice, och pekar på attentatet mot synagogan i Halle, där två personer dödades.

Man vill också arbeta bredare för att bekämpa nationalism i Tyskland. Istället för att bara kartlägga individer så ska fokus läggas på hela nätverk och bekantskapskretsar som kan vara av intresse.

En anledning till att nationalismen är på frammarsch i Tyskland bedöms vara Angela Merkels beslut 2015 att släppa in över en miljon asylsökare i landet, något som många tyskar reagerat på med ilska och bestörtning.

I dagsläget menar tyska myndigheter att det finns omkring 32 000 högerextremister i landet och att hälften av dessa ska bedömas som farliga. Robert Ludecke, talesperson för den ”antirasistiska” gruppen Amadeu Antonio Foundation med den före detta Stasimedarbetaren Anetta Kahane som medgrundare, menar att det är hög tid att Tyskland bekämpar inhemsk nationalism.

Alldeles för länge har den tyska säkerhetstjänsten fokuserat enbart på islamistisk terror samtidigt som högerextremt våld fått för lite fokus.

Tyska myndigheters agerande möter dock kritik bland annat för att den nya satsningen i praktiken inte handlar om att bekämpa våldsamheter och politisk brottslighet utan om att bekämpa politiska dissidenter och individer som den tyska regimen ser som besvärliga. På sociala medier oroar många sig för att en redan begränsad tysk yttrandefrihet nu kommer att inskränkas ytterligare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.