En domstol i Tyskland dömde i veckan journalisten David Bendels till villkorligt fängelse för en satirisk mem riktad mot socialdemokraternas inrikesminister Nancy Faeser. Enligt domstolen ska memen ”kränka inrikesministerns rykte”.
Den 7 april dömde domstolen i Bamberg, Oberfranken, journalisten David Bendels – chefredaktör för den konservativa tidningen Deutschland-Kurier – för förtal, rapporterar Spiegel.
I februari 2024 publicerade tidningen en satirisk mem på plattformen X, där inrikesminister Nancy Faeser syns hålla en skylt som tidningen ändrat från ’We Remember’ – en del av ett förintelseminnesevenemang – till ’I hate freedom of expression’ (Jag hatar yttrandefrihet).
Domstolen anser att memen ”kränker inrikesministerns rykte” och därmed bryter mot paragraf 188 i den tyska strafflagen, som ska skydda offentliga personer från förtal.
Rätten dömer David Bendels till ett villkorligt fängelsestraff på sju månader med två års prövotid. Dessutom har domstolen beordrat Bendels att författa en skriftlig ursäkt till Nancy Faeser.
Då Bendels saknar tidigare brottsregister väljer rätten ett villkorligt straff, men domen markerar första gången en tysk journalist döms till fängelse för ett liknande brott.
Nancy Faeser wants to put our editor David Bendels in prison for spreading this meme.
But we insist on our right to free speech.
So we have decided to post it AGAIN in English for the entire world to see. pic.twitter.com/m4W3kMYMvU
— Deutschland Kurier (@Deu_Kurier) November 23, 2024
Överklagas
Bendels accepterar inte domen och planerar att överklaga. Han försvarar memen som satir och ett uttryck för normal pressfrihet.
– Vi accepterar inte detta domslut och kommer att utmana det med alla juridiska medel. Deutschland-Kurier och jag kommer personligen att fortsätta kampen för pressfrihet och yttrandefrihet – fast, konsekvent och med alla konsekvenser som är nödvändiga för demokratins fortsatta existens i Tyskland.
Många varnar för att straffet kan leda till självcensur bland journalister där juridiska experter menar att lagen kan kollidera med Tysklands grundlagsskydd för yttrandefrihet.
I början av året kritiserade USA:s vicepresident, JD Vance, vad han kallade ”Orwellska” tyska yttrandefrihetslagar och hänvisade till en intervju med tre tyska statsåklagare som förklarade att det är straffbart att förolämpa någon offentligt eller på nätet.
Tidigare har Organisationer som Reportrar utan gränser uttryckt oro över liknande inskränkningar av pressfrihet i Europa.