Turkisk visselblåsare ”drivs till randen av självmord”

Den turkiska soldaten och visselblåsaren Utku Kali har gjort sig själv till Turkiets fiende nummer ett efter att ha läckt hemliga dokument om att ett terrorattentat i Turkiet från maj i år utfördes av en grupp med starka band till premiärminister Recep Erdogan.

publicerad 26 oktober 2013

Det var den 11 maj som två bilbomber exploderade i staden Reyhanli. 51 människor bragdes om livet och 140 skadades. Turkiska myndigheter var snabba att anklaga en marxistisk organisation för att ha legat bakom attentatet.

”Erdogan visste om attackerna”
Men dokumenten som läcktes av Utku Kali visade att de turkiska säkerhetsstyrkorna hade kännedom att den al-Qaidaassocierade terrorgruppen al-Nusra (som strider med rebelloppositionen i Syrien) planerade ett bombdåd och att de var verksamma i Turkiet. Premiärminister Recep Erdogans regering har sedan tidigare gett stöd till al-Nusra, skrev turkiska Aydinlink Daily.

Utku Kali lämnade över de hemligstämplade dokumenten till den leninistiska hackergruppen RedHack som publicerade dem. Kort därefter avslöjades det att Utku Kali var läckan och hans försenade rättegång väntas inledas i november.

Under tiden i fängelset har han flera gånger blivit utsatt för tortyr. De anklagelser som medier och domstolen riktat mot honom har lett till att Utku Kali försökt att ta sitt liv. Han lider därför av posttraumatiskt stressyndrom.

Kan få 25 års fängelse
Utku Kalis syster Ceren Kali, som är advokat, är förgrymmad över behandlingen av hennes broder då hans ärende ännu inte gått upp i domstol och att han således ska ses som oskyldig.

”Gripna patienter har rättigheter också. Tortyr kan inte accepteras på något plan, eller användas som ursäkt”, skriver hon i ett uttalande.

Om Utku Kali döms riskerar han att få spendera de nästkommande 25 åren i fängelse för att ha ”läckt hemliga statliga dokument”
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.