Trump skickar in nationalgardet för att stoppa raskravallerna

publicerad 27 augusti 2020
- av Per Nordin
Nationalgardet har satts in för att få slut på kaoset.

Efter dagar av raskravaller, våldsamma upplopp, plundring, våld och anlagda bränder i staden Kenosha så har president Donald Trump nu skickat in 1000 soldater från nationalgardet och över 200 federala agenter för att få ordning på situationen.

President Trump fördömer våld i alla dess former och anser att vi måste skydda alla amerikaner från kaos och laglöshet. Detta är anledningen till att han uppmanar demokratiska guvernörer att be om hjälp från nationalgardet och den federala polisen för att förstärka deras lokala polis. Vi har assisterat Wisconsin genom att skicka dit 1000 soldater från nationalgardet och över 200 federala agenter inklusive från FBI och US Marshals”, förklarade Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till upploppen påstås vara en polisskjutning av Jacob Blake som precis som i tidigare fall där polisen använt dödligt våld vid ingripanden snabbt ledde till omfattande raskravaller, skriver Russia Today.


Annonser:


Wisconsins guvernör har tidigare bekräftat att nationalgardet kommer att sättas in i staden, även om det då inte nämndes att även federala agenter också skulle vara på plats. Sammanlagt handlar det alltså om en styrka på över 1200 man som hoppas kunna lugna situationen och hindra de våldsamma upploppen. Hjälpen ska tacksamt tagits emot av såväl guvernör som kommunfullmäktige i en situation som beskrivs som bortom all kontroll.

I tre nätter har svarta mobbar ägnat sig åt plundring, upplopp och anlagda mordbränder i en påstådd protest mot polisen och samhället efter att Blake skjutits av polis. Under tisdagen sköts ytterligare två BLM-aktivister ihjäl under en konflikt med personer som hade samlats för att skydda staden och dess invånare.

Stora delar av Kenosha har bränts ner, slagits sönder eller brandskadats svårt under raskravallerna. Exakt hur många som skadats eller vad de ekonomiska skadorna uppgår till är dock oklart.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.