Utrikes

Trump förbjuder Israelkritik på universitet

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Donald Trump.

Donald Trump utfärdade nyligen en presidentorder som gör det möjligt för utbildningsdepartementet att dra in statligt stöd till högskolor som genom att tillåta kritiska debatter om Israel kan anses tolerera antisemitism.

I en debattartikel i New York Times skriver Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner, som själv är ortodox jude, att åtgärden tagits för att försvara och skydda judiska studenter i USA. Palestinska intressegrupper och vänsterorganisationer menar dock att agerandet innebär att presidenten i praktiken stryper det öppna samtalet och den fria opinionsbildningen.
Att definiera antisemitism som att inkludera kritik av Israel tjänar bara till att kränka yttrandefriheten för studenter och professorer, säger Dima Khalidi från Palestine Legal till The Guardian.

Khalidi menar vidare att åtgärden också ska ses som ett försök att tysta den rörelse som kämpar för palestinska rättigheter på amerikanska universitetsområden.

Judiska lobbyorganisationer har under de senaste åren lyckats övertyga flera amerikanska myndigheter och internationella organisationer att anta en ny definition av antisemitism som är så pass bred att den också innefattar kritik av staten Israel. Denna definition ska enligt The Guardian ha tagits fram av International Holocaust Remembrance Alliance.

Den extrema lobbyorganisationen ADL stämmer in i att hylla Trumps agerande och kallar det för ett ”viktigt steg” för att bekämpa “växande antisemitism” på amerikanska universitetsområden.


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!