Trump förbjuder Israelkritik på universitet

publicerad 18 december 2019
- av Per Nordin
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Donald Trump.

Donald Trump utfärdade nyligen en presidentorder som gör det möjligt för utbildningsdepartementet att dra in statligt stöd till högskolor som genom att tillåta kritiska debatter om Israel kan anses tolerera antisemitism.

I en debattartikel i New York Times skriver Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner, som själv är ortodox jude, att åtgärden tagits för att försvara och skydda judiska studenter i USA. Palestinska intressegrupper och vänsterorganisationer menar dock att agerandet innebär att presidenten i praktiken stryper det öppna samtalet och den fria opinionsbildningen.

Att definiera antisemitism som att inkludera kritik av Israel tjänar bara till att kränka yttrandefriheten för studenter och professorer, säger Dima Khalidi från Palestine Legal till The Guardian.

Khalidi menar vidare att åtgärden också ska ses som ett försök att tysta den rörelse som kämpar för palestinska rättigheter på amerikanska universitetsområden.

Judiska lobbyorganisationer har under de senaste åren lyckats övertyga flera amerikanska myndigheter och internationella organisationer att anta en ny definition av antisemitism som är så pass bred att den också innefattar kritik av staten Israel. Denna definition ska enligt The Guardian ha tagits fram av International Holocaust Remembrance Alliance.

Den extrema lobbyorganisationen ADL stämmer in i att hylla Trumps agerande och kallar det för ett ”viktigt steg” för att bekämpa ”växande antisemitism” på amerikanska universitetsområden.



Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.