Trump bygger folkrörelse mot valfusket

Presidentvalet i USA

publicerad 10 november 2020
- av Isac Boman
Donald Trump vill gå till botten med valfusket.

Donald Trumps presidentkampanj kommer att arrangera massmöten i de delstater där man fått in rapporter på storskaligt valfusk under valet. Enligt uppgift kommer Trump presentera juridiska arbetsgrupper i bland annat Pennsylvania, Georgia och Arizona där man kommer att arbeta för att få till en omräkning av rösterna.

Donald Trumps talesperson Tim Murtaugh säger till Reuters att Trump vill hålla hålla ett flertal större möten med sina väljare för att bygga upp ett folkligt stöd för den juridiska kampen om att ifrågasätta valresultatet, men han vill inte avslöja exakt när och var massmötena förväntas äga rum.

Några av Trumps tidigare allierade har redan erkänt Biden som segrare, men många väljer att vänta och hoppas att en mer omfattande omräkning av rösterna och juridiska processer istället ska komma till rätta med vem som har vunnit valet.


Annonser:


Framträdande republikanska åklagare och höga tjänstemän från Louisiana, Kentycky, Missouri och Oklahama har gått ut och deklarerat att man kommer hjälpa Trumpkampanjen att ta till juridiska åtgärder för att ifrågasätta hur framförallt Pennsylvania har hanterat systemet med poströster.

Just systemet med poströster kritiserades redan innan valet av Trumpkampanjen för att vara osäkert och känsligt för valfusk. Efter valet har det också kommit in rapporter inifrån den amerikanska postadministrationen om att poströster bakåtdaterats och medvetet felstämplats för att gynna Joe Biden.

Enligt Axios kommer Trumpkampanjen också att offentliggöra dödsannonser för personer som är sedan länge avlidna men som ändå har gått och röstat på Joe Biden och belägg för annat uppenbart valfusk.

Enligt tidningen är det framförallt i delstaterna Georgia, Arizona och Pennsylvania som man är intresserade av omräkningar av rösterna och där särskilt många rapporter om valfusk har trillat in. Man ska också samla in pengar för att kunna finansiera eventuella långdragna juridiska processer och regelbundet släppa pressmeddelanden och andra nyheter om valfusket.

I Fox News berättar den republikanske senatorn Lindsey Graham om hur man upptäckt ett hundratal misstänkta fall av avlidna personer som gått och röstat och minst sex bekräftade sådana fall.

– Om republikanerna inte utmanar och förändrar det amerikanska valsystemet så kommer vi aldrig få se en republikansk president igen. Donald Trump bör inte erkänna sig besegrad, konstaterar han.

 

Graham instämmer i att det skett ett omfattande valfusk och uppmanar till fortsatt kamp för ”varje laglig röst”. Han lyfter också fram hur postanställda vittnat om valfusk där deras mellanchefer aktivt bakåtdaterat valsedlar för att gynna Joe Biden.

– Det är mycket fuffens som pågår här. Om jag var president Trump så skulle jag ta allt det här till domstol och jag skulle slåss tillbaka.

Graham menar vidare att massmedia inte bryr sig om vem som egentligen har vunnit valet och att dessa vill se Biden som president oavsett vad, varför man aktivt ignorerat valfusk. Han poängterar att massmedia inte ska kunna avgöra vem som blir president i USA.

– Vi kan inte låta massmedia styra vårt land, slår han fast.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.