Tre gånger så många ihjältrampade pilgrimer

publicerad 11 december 2015
Kortege i iranska Teheran för de omkomna

Den officiella dödssiffran som Saudiarabien fastslog var att minst 769 muslimska pilgrimer trampades ihjäl utanför Mekka i september. Men nu framkommer uppgifter som menar att den egentligen dödssiffran var mer än tredubbelt så stor.

I samband den pågående högtiden hajj vallfärdar miljontals muslimer till den heliga staden Mekka i Saudiarabien. I den stora trängseln utanför Mekka trampades hundratals muslimer ihjäl och över 800 skadades.

Men enligt nyhetsbyrån AP stämmer inte de saudiarabiska dödssiffrorna. AP har under flera månaders genomfört en utredning av katastrofen och bland annat tagit hänsyn till uppgifter från saudisk regimmedia. Dessutom har man varit i kontakt med flera av de länder vars medborgare åkte till Mekka.

Enligt AP beräknas dödssiffran uppgå till 2 411 döda, mer än tredubbelt så många som Saudiarabien uppgett.

Katastrofen i september är med AP:s siffror i beaktande att räkna som den dödligaste katastrofen i modern tid i samband med den muslimska högtiden hajj i Mekka.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.