MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Tre gånger så många ihjältrampade pilgrimer

publicerad 11 december 2015
Kortege i iranska Teheran för de omkomna

Den officiella dödssiffran som Saudiarabien fastslog var att minst 769 muslimska pilgrimer trampades ihjäl utanför Mekka i september. Men nu framkommer uppgifter som menar att den egentligen dödssiffran var mer än tredubbelt så stor.

I samband den pågående högtiden hajj vallfärdar miljontals muslimer till den heliga staden Mekka i Saudiarabien. I den stora trängseln utanför Mekka trampades hundratals muslimer ihjäl och över 800 skadades.

Men enligt nyhetsbyrån AP stämmer inte de saudiarabiska dödssiffrorna. AP har under flera månaders genomfört en utredning av katastrofen och bland annat tagit hänsyn till uppgifter från saudisk regimmedia. Dessutom har man varit i kontakt med flera av de länder vars medborgare åkte till Mekka.

Enligt AP beräknas dödssiffran uppgå till 2 411 döda, mer än tredubbelt så många som Saudiarabien uppgett.

Katastrofen i september är med AP:s siffror i beaktande att räkna som den dödligaste katastrofen i modern tid i samband med den muslimska högtiden hajj i Mekka.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend