Transnistrien ett steg närmare att ansluta sig till Ryssland

publicerad 8 september 2016
Transnistrien lyfter mer än gärna fram sitt kommunistiska arv

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den moldaviska utbrytarrepubliken Transnistrien kan snart komma att ansluta sig till Ryssland. Utbrytarrepublikens president Jevgenij Sjevtjuk skrev nyligen under ett dekret som gör att man inom kort helt kan klippa banden med Moldavien.

Efter Sovjetunionens fall på 90-talet lämnade Moldavien, liksom flera andra stater, den kommunistiska unionen. Men den sovjetvänliga och rysktalande befolkningen i regionen Transnistrien kände sig hotade av att styret i Moldavien krävde att moldaviska skulle vara det enda officiella språket.

1992 bröt ett inbördeskrig ut i Transnistrien som varade i knappt fyra månader innan Ryssland gick in i Transnistrien med fredsbevarande trupper. Efter kriget blev Transnistrien en självständig republik men som av i stort sett alla FN-länder ses som en del av Moldavien.

I flera år har det politiska styret i Transnistrien försökt att på diplomatisk väg försöka annekteras av Ryssland. Nu skriver lokal media om att Transnistriens president Jevgenij Sjevtjuk skrivit under ett dekret om att verkställa folkomröstningen från 2006, när 97 procent av befolkningen i Transnistrien röstade för att man ska ingå i Ryssland, rapporterar rumänska Cotidianul.

Om eller när Transnistrien kommer inkorporeras i Ryssland är ännu oklart. En sådan utveckling kan leda till oroligheter i region – bland annat eftersom USA är starkt emot att Ryssland annekterar Transnistrien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!