Moldavisk utbrytarregion vill ansluta sig till Ryssland

publicerad 18 mars 2014

Utbrytarrepubliken Transnistrien i östra Moldavien vill ta efter Krim. Politiker och andra beslutsfattare i regionen ber nu Ryssland om att få ansluta sig till dem.

Det som skiljer Transnistrien från – den tidigare ukrainska – Krimhalvön är att de förstnämnda ligger en bit bort från den ryska gränsen. Regionen gränsar i väst till Moldavien, men och i öst med Ukraina.

Den bildades 1992 efter Kriget om Transnistrien där moldaviska regeringsstyrkor och transnistriska styrkor drabbade samman. Transnistrien är i dag en självständig republik men erkänns ändå som en del av Moldavien internationellt.

Under 2006 hölls det en folkomröstning i Transnistrien om huruvida man skulle klippa banden med Moldavien och eventuellt ansluta till Ryssland. 97 procent då att man skulle bli självständiga. Likt omröstningen på Krim i söndags då mer än 95 procent av de som röstade ville bryta sig loss, rapporterar nyhetsbyrån ITAR-TASS.

Den 20 mars, på torsdag, kommer företrädare för Ryssland och Transnistrien att hålla bilaterala samtal där en eventuell rysk anslutning garanterat är högst upp på agendan.

Vad Vladimir Putin, Rysslands president, har i kikaren är oklart. Det är möjligt att Putins agenda är att “återskapa” Sovjetunionen genom att knyta till sig de stater som bildades efter Sovjets fall i december 1991. Putin har också kallat uppbrytningen av Sovjetunionen för “förra århundradets största geopolitiska katastrof”.

Ryssland, Moldavien och Ukraina är tre länder av de 15 stater som tillhört Sovjet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!