Utrikes

Tjetjenien inviger “Europas största moské”

Moskén Tjetjeniens hjärta, Akhmad Kadyrov-moskén även kallad, som stod klar 2008.

Myndigheterna i den sydryska regionen Tjetjenien har invigt vad de själva kallar den största moskén i Europa.

De tjetjenska myndigheterna kallar moskén för den “största och vackraste moskén i Europa” och invigde under förra veckans fredag nybygget under mycket pompa och ståt med lokala och utländska tjänstemän på plats. Den marmorprydda moskén är belägen i Shali, en stad med 54 000 invånare, strax utanför den regionala huvudstaden Grozny. Den är uppkallad efter profeten Mohammed och har kapacitet för mer än 30 000 personer.
Den ryska tjetjenska republikens president Ramzan Kadyrov, som 2007 blev utsedd av sittande presidenten Putin, har arbetat för att återuppliva islam i regionen och tidigare byggt ett flertal stora moskéer. Den mest kända är “Tjetjeniens hjärta” med kapacitet för 10 000 personer (bilden) eller Achmat Kadyrov-moskén även kallad  – efter den nuvarande presidentens far som var president i Tjetjenien 2003 till 2004.

Kritiker menar att Kadyrov tar islamiseringen för långt och gör sig skyldig till kränkningar av mänskliga rättigheter, medan anhängare pekar på att regionen uppnått relativ stabilitet under hans styre. Sammanlagt har Tjetjenien 1,4 miljoner invånare, varav cirka 300 000 bor i Grozny.

Källor: The Moscow Times, Reuters

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!