Tjeckiens president: “Alla ryssar i väst bör övervakas”

publicerad 16 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Petr Pavel menar att alla ryssar är potentiella hot.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tjeckiens president Petr Pavel menar att alla ryssar i västvärlden bör sättas under ”strikt övervakning” där han drar paralleller till hur USA övervakade japaner under andra världskriget.

Sedan kriget startade i Ukraina har åtskilliga ryska medborgare flytt från Ryssland för att undvika militär mobilisering. Tjeckiens president Petr Pavel anser nu att alla ryssar i västländerna bör sättas under ”strikt övervakning”, säger han i en intervju med Radio Free Europe.

Så alla ryssar som bor i västländer bör övervakas mycket mer än tidigare eftersom de är medborgare i en nation som för ett aggressivt krig, säger Pavel.

Han menar att även om han har sympati för de ryssar som flytt eller bosatt sig i andra länder drar han paralleller till andra världskriget där japaner som bodde i USA var under “en strikt övervakningsregim”.

Det är helt enkelt vad krig kostar, menar den tjeckiske presidenten.

Under andra världskriget tvångsinternerades tusentals japaner i läger i USA, även de som var amerikanska medborgare. Pavels talesman Marketa Rehakova poängterade dock senare i ett mejl att man inte menade att ryssar bör sättas i tvångsläger eller liknande, utan att man bör ägna en “ökad uppmärksamhet” gentemot det “ryska samhället som är bosatt i vårt land”.

Under dessa omständigheter skulle det vara ett fullständigt misslyckande för våra egna säkerhetstjänster och ett hot mot våra egna medborgares säkerhet om dessa [säkerhets]tjänster inte ägnade ökad uppmärksamhet åt det ryska samhället som är bosatt i vårt land“, skrev Rehakova. Hon tillägger dock att detta inte avser varje enskild individ utan “de som uppvisar riskfaktorer”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!