Tjeckiens president: ”Alla ryssar i väst bör övervakas”

publicerad 16 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Petr Pavel menar att alla ryssar är potentiella hot.

Tjeckiens president Petr Pavel menar att alla ryssar i västvärlden bör sättas under ”strikt övervakning” där han drar paralleller till hur USA övervakade japaner under andra världskriget.

Sedan kriget startade i Ukraina har åtskilliga ryska medborgare flytt från Ryssland för att undvika militär mobilisering. Tjeckiens president Petr Pavel anser nu att alla ryssar i västländerna bör sättas under ”strikt övervakning”, säger han i en intervju med Radio Free Europe.

Så alla ryssar som bor i västländer bör övervakas mycket mer än tidigare eftersom de är medborgare i en nation som för ett aggressivt krig, säger Pavel.

Han menar att även om han har sympati för de ryssar som flytt eller bosatt sig i andra länder drar han paralleller till andra världskriget där japaner som bodde i USA var under ”en strikt övervakningsregim”.

Det är helt enkelt vad krig kostar, menar den tjeckiske presidenten.

Under andra världskriget tvångsinternerades tusentals japaner i läger i USA, även de som var amerikanska medborgare. Pavels talesman Marketa Rehakova poängterade dock senare i ett mejl att man inte menade att ryssar bör sättas i tvångsläger eller liknande, utan att man bör ägna en ”ökad uppmärksamhet” gentemot det ”ryska samhället som är bosatt i vårt land”.

Under dessa omständigheter skulle det vara ett fullständigt misslyckande för våra egna säkerhetstjänster och ett hot mot våra egna medborgares säkerhet om dessa [säkerhets]tjänster inte ägnade ökad uppmärksamhet åt det ryska samhället som är bosatt i vårt land”, skrev Rehakova. Hon tillägger dock att detta inte avser varje enskild individ utan ”de som uppvisar riskfaktorer”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!