Tinnitus kan vara biverkning av covidvaccin

publicerad 2 maj 2023
- av Sofie Persson
Även symptom som huvudvärk, yrsel, öronsmärta, ångest och depression var vanliga.

Tusentals rapporter om tinnitus har kommit in från personer som tagit covidvaccin. Nu tror forskare att det kan vara en möjlig biverkning från de experimentella vaccinen, som påverkas av inflammation i kroppen.

USA:s hälsomyndighet CDC menar dock att man inte funnit någon koppling, men vill samtidigt inte släppa de rapporter som gjorts till allmänheten.

Sedan covidvaccin började ges till allmänheten har hundratusentals misstänkta biverkningar rapporterats in till myndigheter, allt från huvudvärk till dödsfall. En av dessa biverkningar av covidvaccin tror man kan vara tinnitus.

I USA har man exempelvis fått in omkring 16 000 rapporter där människor berättat att de drabbats av tinnitus efter att ha tagit vaccinet. Det har även uppmärksammats tidigare att vaccinexperten och läkaren Gregory Poland drabbats av tinnitus efter han tagit sin andra vaccindos, något han starkt misstänker beror på covidvaccinen.

Nu tror Shaowen Bao, docent i fysiologi vid institutionen för fysiologi vid University of Arizona i Tucson, att han hittat en möjlig koppling mellan sjukdomen och vaccinet, rapporterar NBC.

Han tog hjälp av en Facebook-grupp, där människor som drabbats av tinnitus efter vaccinet samlats, och gjorde en undersökning med 398 gruppdeltagare. De flesta som deltog i undersökningen utvecklade tinnitus efter första dosen covidvaccin. Även symptom som huvudvärk, yrsel, öronsmärta, ångest och depression var vanliga.

Bao lider själv av tinnitus sedan många år tillbaka och har forskat i ämnet mer än tio år. Han tror att en pågående inflammation, särskilt i hjärnan och ryggmärgen, kan vara orsaken. Han tror också att om man redan har riskfaktorer att drabbas av inflammation kommer man troligen att få det efter första dosen covidvaccin. Resultaten är dock ännu inte klara och Bao har inte publicerat alla fynd han gjort.

USA:s hälsomyndighet (CDC) ska ha sett över rapporterna om de rapporterade biverkningarna om tinnitus, och sett över om det skulle kunna vara en möjlig biverkan från vaccinet. Myndigheten menar dock att man inte funnit någon data för att det skulle stämma. Däremot vill man inte släppa materialet från de undersökningar man gjort till allmänheten, något som frustrerar Dr. Poland som menar att man inte tar detta på allvar.

Varför har CDC inte gjort all den forskning som de borde göra om detta och publicerat den?

Poland säger själv att han får mejl nästan varje dag från människor som säger sig ha drabbats av tinnitus efter att man tagit covidvaccin. Han menar att det är en ständig plåga som påverkar hela hans liv.

Man kommer aldrig över tinnitus, konstaterar Poland.

Tinnitus är ett symptom, inte en sjukdom. Att man drabbas kan ha flera orsaker som exempelvis hörselskador, buller, stress, sjukdomar eller läkemedel.

Har man drabbats att tinnitus hörs ljud som inte har en yttre källa. Det kan låta som pipljud, toner, surr, brus eller visslande. Det är vanligt att de flesta kan uppleva tinnitusljud då och då, exempelvis när man är trött, men sedan finns det åtskilliga som "har tinnitus" som drabbas ofta eller hela tiden. Man räknar med att omkring 20 procent av den svenska befolkningen har tinnitus.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!