Tidigare SR-journalist döms till 28 års fängelse för terrorattack

publicerad 15 oktober 2020
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Farid Ikken, algerisk medborgare som arbetat för Sveriges Radio, har dömts till 28 års fängelse för det islamistiska terrordådet 2017 utanför Notre-Dame i Paris. Den tidigare SR-journalisten gick till attack mot en polisman med hammare och knivar och kommer efter avtjänat straff att utvisas till Algeriet.

Det är drygt tre år sedan Ikken attackerade en polis med hammare utanför katedralen Notre-Dame. Den tidigare journalisten ska i samband med attacken ha skrikit ”detta är för Syrien”. Själv har han hävdat att hans intention inte var att skada någon – ett påstående som rätten avfärdat som nonsens, skriver Samhällsnytt.

Mellan 2006 och 2014 bodde Ikken i Sverige och ska här ha studerat till journalist i Stockholm och Uppsala. Han har bland annat arbetat för Sveriges Radio, Dagens Industri och Södermanlands Nyheter och tilldelats journalistpriset ”För mångfald – mot diskriminering” för ett reportage om asylsökandes svårigheter att få sjukvård.

Enligt skvallertidningen Aftonbladet gifte sig Ikken med en svensk kvinna och flyttade sedermera hit, kort därefter skilde de sig men Ikken blev ändå kvar i landet.

Sveriges Radio har bekräftat att mannen praktiserade hos dem under sex veckor, men nekar till att han sedan ska ha varit anställd hos kanalen. Enligt uppgift har terroristen dock drivit en frilansbyrå som i sin tur fått uppdrag, bland annat av just Sveriges Radio och Uppsala Nya Tidning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!