Talibaner befarar vaccinskador på pakistanska barn

publicerad 30 januari 2014

I Pakistan befarar grupper av talibaner skadeeffekter ifrån det poliovaccin som sprids till landets barn. Talibanerna har motarbetat de omfattande vaccinationskampanjerna och konflikter med vaccinationsarbetare har stundvis varit våldsamma.

Pakistan är ett av få länder i världen där den fruktade virussjukdomen polio fortfarande riskerar att drabba små barn. Vaccinationsarbetare säger att talibanerna försvårar deras arbete i alla landets provinser, men att situationen är särskilt svår i de norra provinserna Khyber Pakhtunkhwa och Fata.

Maulana Samiul Haq, vid Darul Uloom Haqqania, en av landets största koranskolor, är en av de religiösa ledare som uppmanat talibanerna att sluta motarbeta poliovaccinationerna. Han uppmanade nyligen landets föräldrar att vaccinera sina barn mot den smittsamma virussjukdomen, som främst drabbar små barn och kan leda till förlamning.

–Vi uppmanar talibanerna att för våra barns skull sluta att döda vaccinationsarbetare. Uppfattningen att vaccinet är en del av en organiserad attack från USA för att minska den muslimska befolkningen stämmer inte, sade Maulana Samiul Haq nyligen då han tillsammans med politikern Imran Khan inledde en ny vaccinationskampanj i Khyber Pakhtunkhwa.

Av Pakistans 35 miljoner barn är 80 000 ännu inte vaccinerade mot polio enligt Elias Durry, som är chef för Världshälsoorganisationens arbete mot polio i landet.

Att alla barn ännu inte har vaccinerats beror i första hand på de föräldrar som är misstänksamma mot vaccinet. Talibanerna befarar allvarliga biverkningar som kan leda till sterilitet.

Det omfattande vaccinprogrammet sanktioneras av FN:s barnfond Unicef. De har sammanställt en broschyr med religiös propaganda om varför föräldrar bör låta sina barn vaccineras.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.