Foto: Gates Foundation/CC BY-NC-ND 2.0

Talibaner befarar vaccinskador på pakistanska barn

Publicerad 30 januari 2014, uppdaterad kl. 13:03

I Pakistan befarar grupper av talibaner skadeeffekter ifrån det poliovaccin som sprids till landets barn. Talibanerna har motarbetat de omfattande vaccinationskampanjerna och konflikter med vaccinationsarbetare har stundvis varit våldsamma.

Pakistan är ett av få länder i världen där den fruktade virussjukdomen polio fortfarande riskerar att drabba små barn. Vaccinationsarbetare säger att talibanerna försvårar deras arbete i alla landets provinser, men att situationen är särskilt svår i de norra provinserna Khyber Pakhtunkhwa och Fata.

Annons:


Maulana Samiul Haq, vid Darul Uloom Haqqania, en av landets största koranskolor, är en av de religiösa ledare som uppmanat talibanerna att sluta motarbeta poliovaccinationerna. Han uppmanade nyligen landets föräldrar att vaccinera sina barn mot den smittsamma virussjukdomen, som främst drabbar små barn och kan leda till förlamning.

–Vi uppmanar talibanerna att för våra barns skull sluta att döda vaccinationsarbetare. Uppfattningen att vaccinet är en del av en organiserad attack från USA för att minska den muslimska befolkningen stämmer inte, sade Maulana Samiul Haq nyligen då han tillsammans med politikern Imran Khan inledde en ny vaccinationskampanj i Khyber Pakhtunkhwa.

Av Pakistans 35 miljoner barn är 80 000 ännu inte vaccinerade mot polio enligt Elias Durry, som är chef för Världshälsoorganisationens arbete mot polio i landet.

Att alla barn ännu inte har vaccinerats beror i första hand på de föräldrar som är misstänksamma mot vaccinet. Talibanerna befarar allvarliga biverkningar som kan leda till sterilitet.

Det omfattande vaccinprogrammet sanktioneras av FN:s barnfond Unicef. De har sammanställt en broschyr med religiös propaganda om varför föräldrar bör låta sina barn vaccineras.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend