T-skjorta sätter världsrekord i storlek

uppdaterad Igår 13:49 publicerad 27 maj 2023
- av Sofie Persson
T-skjortan utrullad på stadion till vänster, till höger en man som står ovanför mönstret på tröjan.

Världens största t-skjorta mäter 108,96 meter och är 73,48 meter bred. Världsrekordplagget är skapat för att uppmärksamma återvinning och är gjord av 500 000 plastflaskor.

I Rumänien rullade man nyligen ut den hittills största t-skjorta som någonsin tillverkats. Den skapades av föreningen Asociatia 11even, handelsfirman Kaufland Romania och Federatia Romana i syfte att uppmärksamma återvinning. Plagget är nämligen gjort av 500 000 återvunna plastflaskor. Man uppger att det tog tre veckor att samla ihop flaskorna och ytterligare en månad för sömmerskor att sy ihop den.

Jätteplagget i plast mäter 108,96 meter gånger 73,48 meter. Designen är en nytolkad modell av den nationella rumänska flaggan, ett trefärgat bälte som också används på det rumänska rugbylagets officiella tröja. T-skjortan rullades ut vid Arcul de Triumf National Rugby Stadium där fler än 120 volontärer från rugby-klubbar i Bukarest kom för att hjälpa till. Det tog hela dagen att lyckas rulla ut hela plagget på marken.


Plagget har nu fått titeln ”världens största T-shirt” och har därmed även hamnat i Guinness Världsrekordbok.

Skjortan ska nu delas upp och göras om till 12 000 t-skjortor i normal storlek för att ges till barn i nöd, uppger man. Även normalstora versioner av t-shirten kommer att säljas i affären Kaufland Romania.


Miljö och textiler

Textilkonsumtionen enbart i Sverige bidrar till utsläpp på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter. I jämförelse med bil så kan man köra 850 000 varv runt jorden på samma mängd.

Det är främst nyproduktion av textil som är problematiskt, något som ökat de senaste åren. Svenskar använder i genomsnitt en T-shirt 30 gånger och tvättar den samtidigt 15 gånger, för att sedan slänga den. Skulle man enbart fördubbla den tiden av antalet användningar skulle miljöpåverkan nära halveras.

Källa: NaturvårdsverketLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!