Sydkoreansk media vill att landet bygger egna kärnvapen

publicerad 4 september 2017
Uppskjutning av amerikansk interkontinental ballistisk robot av typen Minuteman III

På grund av det allt oroligare läget på Koreahalvön vill nu en stor del av den sydkoreanska median att landet bygger egna kärnvapen.

Nordkorea och grannländerna samt USA har hotat varandra under de senaste veckorna. USA:s president Donald Trump har bland annat sagt att USA kommer bemöta Nordkoreas hot med ”eld och raseri”. Nordkorea har samtidigt genomfört nya missiluppskjutningar och i söndags en detonation av en vätebomb.

Sydkoreansk media är oroliga över att landet inte kan garantera sin säkerhet vid en eventuell konflikt med Nordkorea, även om man har stöd av amerikanska kärnvapen. Därför anser många att landet nu måste tillverka sina egna kärnvapen för att kunna bättre stå rustat mot ett kärnvapenbeväpnat Nordkorea, rapporterar The Guardian.

”När kärnvapen utvecklas över våra huvuden kan vi inte alltid förlita oss på det amerikanska kärnvapensparaplyet och avskräckning”, heter det i en ledarartikel i Dong-a Ilbo, som är Sydkoreas näst största tidning.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.