Sydkorea ökar ersättning till familjer för vaccinrelaterade dödsfall

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 17 september 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sydkorea höjer ersättningen till familjer vars medlemmar avlider inom 90 dagar efter covidvaccinering, oavsett om vaccinet bevisats vara dödsorsaken eller inte. Beslutet gäller från september och kommer att vara giltigt även retroaktivt.

Från september kan familjer få upp till 30 miljoner won, det vill säga cirka 250 000 kronor, i ersättning om en familjemedlem avlider inom 90 dagar efter covidvaccinering i Sydkorea. Tidigare har 10 miljoner won utbetalats om dödsfallet inträffat inom 42 dagar efter injiceringen.

Korea kunde uppnå en högre vaccinationsgrad jämfört med resten av världen eftersom människor litade på staten och gick för att vaccinera sig, säger Park Dae-chul från partiet People Power Party, som leder landet.

Beslutet följer mot bakgrund av växande folkliga krav på att utvidga omfattningen av stödberättigande för de som får antingen så kallade kondoleanspengar, i vilket fall regeringen inte nödvändigtvis erkänner ansvar, eller ersättning som ett resultat av regeringens erkännande av ansvar. I juli beordrade förvaltningsdomstolen i Seoul att inte vägra ersättning till familjen till en 34-årig man som drabbades av dödliga hjärnskador sex dagar efter vaccinationen i oktober 2021.

Eftersom covidvaccinerna fått godkännande för användning i nödsituationer i stället för ett fullständigt godkännande, kan ett epidemiologiskt orsakssamband mellan vaccinationen och död inte uteslutas, enligt domstolen.

I skrivande stund har Sydkorea godkänt elva typer av biverkningar från covidvaccinationer som ersättningsgiltiga och har utbetalat 480 miljarder won (cirka 4 miljarder kronor) i skadestånd plus begravningskostnader sedan juli förra året.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!