Krisen i Ukraina

Sverige ska ”stötta” Ukraina

Sveriges regering säger sig vara beredda att förse Ukraina med såväl bilaterala lån som teknisk assistans – som ett komplement till lånen från Internationella valutafonden (IMF).

De två Moderatministrarna Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt skriver i en debattartikel i DN att Ukraina, med en nytillträdd regering, är i ett katastrofalt ekonomiskt tillstånd.
”Mot bakgrund av den svåra ekonomiska situationen i Ukraina har alliansregeringen förklarat sig beredd att undersöka förutsättningarna för ett bilateralt lån som komplement till lån från IMF. De lån som Sverige skulle ställa upp med förutsätter riksdagens godkännande och skulle vara av samma typ som vi tidigare har beviljat till Irland, Lettland och Island.”

Sverige har redan offentliggjort att man kommer skicka ner valobservatörer till Ukraina som ska övervaka presidentvalet som hålls i landet den 25 mars.

Samtidigt som Bildt och Reinfeldt i debattartikeln uppmanar andra att också stödja Ukraina ekonomiskt och med assistans planerar EU ett stödpaket. I fredags skrev politiska ledare dessutom under politiska delar av associeringsavtalet mellan EU och Ukraina.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén säger till nyhetsbyrån TT om regeringens planer att ”det är en bra signal att Sverige tar det initiativet”.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!