Sverige ska ”stötta” Ukraina

publicerad 22 mars 2014

Sveriges regering säger sig vara beredda att förse Ukraina med såväl bilaterala lån som teknisk assistans – som ett komplement till lånen från Internationella valutafonden (IMF).

De två Moderatministrarna Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt skriver i en debattartikel i DN att Ukraina, med en nytillträdd regering, är i ett katastrofalt ekonomiskt tillstånd.

”Mot bakgrund av den svåra ekonomiska situationen i Ukraina har alliansregeringen förklarat sig beredd att undersöka förutsättningarna för ett bilateralt lån som komplement till lån från IMF. De lån som Sverige skulle ställa upp med förutsätter riksdagens godkännande och skulle vara av samma typ som vi tidigare har beviljat till Irland, Lettland och Island.”

Sverige har redan offentliggjort att man kommer skicka ner valobservatörer till Ukraina som ska övervaka presidentvalet som hålls i landet den 25 mars.

Samtidigt som Bildt och Reinfeldt i debattartikeln uppmanar andra att också stödja Ukraina ekonomiskt och med assistans planerar EU ett stödpaket. I fredags skrev politiska ledare dessutom under politiska delar av associeringsavtalet mellan EU och Ukraina.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén säger till nyhetsbyrån TT om regeringens planer att ”det är en bra signal att Sverige tar det initiativet”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.