Sverige överväger skicka soldater till krigets Syrien

Enligt högt uppsatta källor till den israeliska dagstidningen Haaretz så har Sverige fått en förfrågan från FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon om att skicka över trupper till Golanhöjderna och det syriska inbördeskriget.

publicerad 13 juni 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt tidningen har Ban Ki-Moon och FN:s tidigare sändebud i Syrien, Lakhdar Brahimi, samtalat med Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) över telefon. Bildt uppges enligt tidningen vara positivt inställd till att skicka svenska soldater till Syrien.

Bildt ställer sig även positiv till att höja mandatet för FN:s fredsbevarande styrka, Undof. Men för att Sverige ska skicka fredsbevarande styrkor till Syrien kräver Bildt att även Danmark, Norge och Finland gör detsamma.

Sverige vill också öka den fredsbevarande styrkan Undofs mandat i Golanhöjderna och göra den till en mer kraftfull styrka som kan försvara sig vid en möjlig attack, skriver Haaretz. Det var efter att Österrike dragit tillbaka sina trupper från sedan säkerhetsläget försämrats som FN kontaktade Sverige.

Enligt diplomatiska källor i Jerusalem är Ban-Ki moon och övriga FN-ledningen rasande på Österrike för att man drog tillbaka sina soldater så snabbt – trots att FN bett dem att ta hem trupperna stegvis under ordnade former, skriver tidningen

En som ställer sig positiv till att Sverige ska skicka soldater till det syriska inbördeskriget är Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin. Till Expressen säger han att Sverige ska ha en positiv grundinställning när FN:s generalsekreterare ber om hjälp.

– Vi socialdemokrater har länge tyckt att Sverige ska förbereda sig på att delta i FN-insatser i Syrien . Om FN:s generalsekreterare ber om hjälp ska vi ha en positiv grundinställning. Vi har länge krävt att Sverige ska delta i fler FN-ledda operationer, inte bara i Nato-operationer, säger han.

Över 93 000 människor ska ha dödats i det syriska inbördeskriget, rapporterar nyhetsbyrån AP som tagit del av en dagsfärsk rapport från FN.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!