”Svenska” gängkriminella får fristad i Turkiet

Invandrarvåldet

publicerad 7 april 2023
- av Jan Sundstedt
"Kurdiske räven" är en av flera grovt kriminella individer som använder Turkiet som bas.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Samtidigt som turkiska makthavare kräver att Sverige ska utlämna påstådda kurdiska terrorister har flera gängkriminella som misstänks för grov brottslighet i Sverige fått en fristad i Turkiet – och använder landet som bas för fortsatt kriminalitet.

– Det är ett stort bekymmer att det finns flera ledande personer i kriminella nätverk som agerar med utlandet som bas. Det är helt avgörande att vi håller i starka rättsliga samarbeten med länder där det förekommer. De kontakterna måste ske på myndighetsnivå, men även med stark politisk uppbackning när det är möjligt och lämpligt, säger Gunnar Strömmer (M) till SVT.

En av de grovt kriminella som gömmer sig i Turkiet är ”Kurdiske räven” – eller Rawa Majid som han egentligen heter. Han tros ligga bakom anstiftan till mord, omfattande narkotikahandel och sprängningar i Sverige och bedöms ha varit drivande i de gängkonflikter som skakat Stockholm den senaste tiden.

2022 greps han av turkisk polis, men istället för att lagföras eller utlämnas till Sverige ska han ha fått turkiskt medborgarskap och skyddas fortfarande av den turkiska regimen.

– Jag kan inte uttala mig om enskilda personer eller fall men man kan vara förvissad om att allt som kan göras görs i de här fallen. Det finns också en komplicerad fråga om medborgarskap. Vi lämnar inte heller ut våra medborgare hur som helst, kommenterar Strömmer.

Flera andra gängkriminella som fortfarande är eller tidigare varit verksamma i Sverige gömmer sig också i Turkiet. Polis som SVT pratat med är mycket kritiska till att den svenska regeringen inte lyckas få brottslingarna lagförda.

Kritiker pekar också på att regeringen inte vågar utöva påtryckningar eller ställa krav på Turkiet på grund av den svenska Nato-ansökan som Turkiet än så länge sagt nej till – något Strömmer väljer att inte kommentera.

– Vi har ett gott rättsligt samarbete mellan våra länder och om de processer som vi är inne i nu åstadkommer något på det här området så är det att ytterligare stärka det samarbetet, hävdar han.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur Turkiet i praktiken skyddar grovt gängkriminella och hur dessa sedan använder Turkiet som bas för att styra narkotikaleveranser till Sverige.

– Turkiet verkar skydda de här personerna. I slutet på förra veckan fick den ’Kurdiske räven’ turkiskt medborgarskap trots att han sitter anhållen misstänkt för grov brottslighet, kommenterade en uppgiftslämnare förra året.

– Turkiet skyddar svenska knarkkungar – mitt under pågående brottslighet och vi tvingas hantera våldet som följer med detta, konstaterade en annan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!