Storseger för högern i Madrid

publicerad 6 maj 2021
- av Isac Boman
högern i madrid
Pablo Casado, nationell ledare för Partido Popular (PP).

Det konservativa högerpartiet Partido Popular, med den regionala ledaren Isabel Díaz Ayuso i spetsen, fördubblade sina mandat i Madrids regionala val. Högersegern tolkas framförallt som en markering mot nedstängningspolitiken som i Madrid letts av vänsterpartier.

Tisdagens regionalval blev en stor seger för Partido Popular (PP) och dess regionala ledare Isabel Díaz Ayuso som fördubblade sina platser i det regionala parlamentet i Madrid. Ayuso har själv beskrivit valet som ett val mellan ”frihet” och ”kommunism”.

PP:s 65 mandat är dock några platser kort för att nå egen majoritet och kommer troligen försöka styra med hjälp av nationalistiska Vox, rapporterar Schibstedägda SvD.

Denna dag innebär en vändpunkt för den nationella politiken, menade PP:s ledare Pablo Casado.

Casado sade även att Ayuso är en ledare som Madrid förtjänar.

Den spanska regeringen, styrd av socialdemokratiska PSOE, har drivit en sträng nedstängningspolitik – vilket Ayuso och PP har motsatt sig. Valresultatet blev därför en tydlig markering att folket motsatt sig den totalitära coronapolitiken.

Det regionala valet blev ett stort nederlag för vänsterliberala partier, där socialdemokraterna backade 13 mandat och det liberala partiet Ciudadanos gjorde ett katastrofval där man tappade samtliga 26 mandat. Den regionala vänsterradikala alliansens Unidas Podemos ledare Pablo Iglesias, som bland annat varit i blåsväder efter att ha köpt ett lyxhus med swimmingpool för 600 000 euro, har därtill meddelat sin omedelbara avgång.

Det nationalistiska partiet Vox verkar ha säkrat 13 av de 136 platserna i det regionala parlamentet, vilket i nuläget är blott 11 platser färre än socialdemokraterna.

En av 17 autonoma regioner i Spanien


Madrid utgör en av 17 semi-autonoma regioner i Spanien, som enligt den senaste konstitutionen 1978 delvis fördelar statsmakten till dessa. Val till det regionala Madridparlamentet hålls vartannat år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!