Storbritannien: Vi behöver lastbilschaufförer

publicerad 12 oktober 2021
- av Sofie Persson
Landet lider av brist på lastbilschaufförer.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Avsaknaden av lastbilschaufförer har bidragit till att det uppstått en större bränslebrist på landets bensinmackar.

Detta har föranlett regeringen att sända ut ett massutskick till befolkningen – där man vädjar om att de som har behörighet att köra lastbil ska byta till detta yrke.

Bränslebristen ska härröra från att man inte kan transportera tillräckligt med bensin till landets mackar. Massbrevet har gått till landets alla behöriga lastbilschaufförer, även de som aldrig kört en lastbil, för att be dem byta yrke, rapporterar The Independent.

Dina värdefulla färdigheter och erfarenheter har aldrig varit mer nödvändiga än de är nu,” står det i brevet som gick ut till en miljon av Storbritanniens invånare – däribland även landets tyska invånare som tagit sitt körkort i sitt hemland innan 1999 – vilket på den tiden gav behörighet för lastbil. I brevet ber man att mottagaren ska återuppta eller börja sin karriär som lastbilschaufför.

Många tyskar som fått brevet har trots sin behörighet aldrig ens suttit i en lastbil. Vilket gjorde att många blev förvånade över uppmaningen.

Min fru har aldrig kört något större än en Volvo så hon tänker också tacka nej till den här spännande möjligheten, berättade en tysk man.

Flera av breven med uppmaning att byta yrke har även hamnat hos ambulanspersonal. Transportdepartementet menar dock att dessa personer inte gått att ta bort från utskickslistan och att man inte vill att att de ska byta ut sitt viktiga yrke.

Brevet skickades automatiskt till nästan en miljon människor med lastbilskörkort – inklusive ett begränsat antal internationella invånare som var automatiskt berättigade. Alla som önskar köra professionellt måste genomgå vidare tester och utbildning, säger en talesman för Transportdepartementet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!