Terrordådet i Streatham

Storbritannien kan slopa villkorlig frigivning för terrordömda

Den brittiske premiärministern Boris Johnson vill se över möjligheten att neka villkorlig frigivning till människor som dömts för terrorbrott. Uttalandet kommer efter den senaste attacken i London.

I korthet innebär förslaget att personer som sitter dömda för terrorbrott inte kommer att kunna släppas fria innan hela deras utdömda straff har avtjänats, till skillnad från idag där fångar kan friges på prov i förtid innan strafftiden är över.
Enligt Omni kommer den brittiske justitieministern Robert Buckland ta fram en strategi för hur rättsväsendet ska handskas med terrorbrott inom kort.

Noterbart är att den man som i helgen gick till attack med kniv på en buss i London hade släppts ut ur fängelset innan hela hans tidigare straff hade avtjänats. Även vid terrordådet vid London Bridge i november var gärningsmannen tidigare dömd för terrorbrott.

Även i Sverige är villkorlig frigivning standard, och det normala förfarandet är att fången friges efter att tre fjärdedelar av det utdömda straffet har avtjänats. Endast om det bedöms finnas synnerliga skäl som talar mot villkorlig frigivning så nekas denna.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!