Storbritannien kan slopa villkorlig frigivning för terrordömda

Terrordådet i Streatham

publicerad 4 februari 2020
- av Markus Andersson

Den brittiske premiärministern Boris Johnson vill se över möjligheten att neka villkorlig frigivning till människor som dömts för terrorbrott. Uttalandet kommer efter den senaste attacken i London.

I korthet innebär förslaget att personer som sitter dömda för terrorbrott inte kommer att kunna släppas fria innan hela deras utdömda straff har avtjänats, till skillnad från idag där fångar kan friges på prov i förtid innan strafftiden är över.

Enligt Omni kommer den brittiske justitieministern Robert Buckland ta fram en strategi för hur rättsväsendet ska handskas med terrorbrott inom kort.

Noterbart är att den man som i helgen gick till attack med kniv på en buss i London hade släppts ut ur fängelset innan hela hans tidigare straff hade avtjänats. Även vid terrordådet vid London Bridge i november var gärningsmannen tidigare dömd för terrorbrott.

Även i Sverige är villkorlig frigivning standard, och det normala förfarandet är att fången friges efter att tre fjärdedelar av det utdömda straffet har avtjänats. Endast om det bedöms finnas synnerliga skäl som talar mot villkorlig frigivning så nekas denna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.