Storbritannien har inlett återvandringsprogram

Migrationskrisen i Europa

publicerad 3 maj 2024
- av Jan Sundstedt
Migration invandring
Regeringen Sunak har nu inlett den frivilliga delen av tvåstegsprogrammet avseende repatriering av främst illegala migranter.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Storbritannien skickade i måndags sin första asylsökande till Rwanda inom ramen för ett frivilligt återvändarprogram. Det frivilliga programmet är separat från det tvångsutvisningsprogram som Storbritannien inom de närmaste månaderna har för avsikt att implementera.

Enligt det frivilliga programmet har regeringen sagt att den betalar upp till 3 000 pund (cirka 40 000 kronor) till varje asylsökande för att flytta till Rwanda.

Det aktuella avtalet är en del av en befintlig regeringspolitik, där asylsökande erbjuds ekonomiskt stöd för att lämna Storbritannien och återvända till sina hemländer, men enligt den här planen kommer människor även att få pengarna om de går med på att emigrera till Rwanda, rapporterar tabloiden The Sun.

Detta avtal gör det möjligt för personer utan invandringsstatus i Storbritannien att omlokaliseras till ett säkert tredje land där de kommer att få stöd för att återuppbygga sina liv, kommenterade en talesman för regeringen Sunak i början på veckan.

Avtalet gör det möjligt för personer utan invandringsstatus i Storbritannien att omlokaliseras till ett säkert tredje land, där de “kommer att få stöd för att återuppbygga sina liv”, sade talesmannen vidare.

Premiärminister Rishi Sunak har kommenterat den nu sjösatta frivilligplanen samt den kommande tvångsrepatrieringen.

Inga om, inga men. De här flygningarna går till Rwanda, uttryckte han vid en presskonferens tidigare i veckan.

Berör tiotusentals migranter

Tiotusentals migranter, flertalet utan giltigt asylskäl, har kommit till Storbritannien i små båtar sedan 2018.

Som svar har regeringen tillbringat närmare två år med att övervinna juridiskt och politiskt motstånd mot policyn att skicka asylsökande till Rwanda, som ligger ungefär 6 400 km bort i Östafrika. Något man hoppas ska fungera som en avskräckande åtgärd.

Parlamentet antog till slut den kontroversiella lagstiftningen i förra veckan. Premiärminister Rishi Sunak har sagt att han förväntade sig att de första flygningarna skulle avgå om 10 till 12 veckor.

Ett brittisk regeringsdokument, som publicerades under måndagen, visar att de första asylsökande som ska utvisas från Storbritannien till Rwanda skulle komma från en grupp på 5 700 personer. Men dokumentet antydde också att den rwandiska regeringen initialt endast skulle kunna placera ungefär 2 000 av dessa.

Enligt ramen för det kommande tvångsutvisningsprogrammet kan alla som anlänt olagligt efter den 1 januari 2022 utvisas till Rwanda. Enligt officiella brittiska siffror har över 50 000 personer anlänt sedan dess.

Labourpartiet har sagt att de kommer att skrota systemet om de vinner makten, och istället arbeta på ett avtal med EU för att återföra vissa ankommande till fastlandet i Europa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!