Storbritannien: Allvarliga reaktioner efter nya vaccinet – tillsynsmyndighet uppmanar allergiker att avstå

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 15 december 2020
- av Markus Andersson
Allergiker uppmanas att vänta med vaccinet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Massvaccinationen drog förra veckan igång i Storbritannien. Två personer som injicerats med coronavaccinet från Pfizer/Biontech har dock drabbats av allvarliga allergiska reaktioner, och i en replik till detta uppmanar den brittiska tillsynsmyndigheten MHRA, åtminstone tillsvidare, personer med en historik av svår allergi att avstå från att ta vaccinet.

De två skadade ska vara hälsoarbetare som fick så kallade anafylaktiska reaktioner kort efter att de injicerades. Dessa ska enligt samma uppgifter också haft en historia av allergisjukdomar sedan tidigare.

Det framgår inte exakt vilka eller hur allvarliga skador de båda personerna fick, men anafylaktiska reaktioner kan innefatta allt från utslag på huden till spasmer i andningsvägarna eller att hjärtats blodkärl dras samman och orsakar en hjärtinfarkt.

De skadade påstås nu vara i ett stabilt tillstånd och kunna återhämta sig. Dessa tillhörde den första brittiska gruppen som fått vaccinet i ett led i det största vaccinationsprogrammet i Storbritanniens historia.

Skadorna bedömdes av tillsynsmyndigheten vara så pass allvarliga att man nu rekommenderar att människor med en “historia av allvarliga allergiska reaktioner”, åtminstone för närvarande, inte tar vaccinet. Får man dessutom en reaktion av vaccinet så uppmanas man att inte ta en andra dos, skriver Sky News.

Vidare kommer brittisk vaccinationspersonal att fråga alla patienter om deras allergihistorik, något som påstås underlätta arbetet att filtrera bort riskgrupper.

En taleskvinna för Pfizer skakar bort kritiken och hävdar att att man inte ser några allvarliga risker för allmänheten med detta. Man medger dock att man fått in rapporter om allvarliga allergiska reaktioner till följd av vaccinet och att man kommer att stödja MHRA i deras undersökning av vad som gått fel.

I Storbritannien finns, som i många andra länder, ett omfattande motstånd till massvaccinationsprogrammen som beskrivs som framhastade och osäkra. Undersökningar har visat att omkring hälften av britterna är tveksamma eller negativt inställda till att låta sig vaccineras.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!