Storbank kräver att anställda och besökare vaccinerar sig

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 25 juni 2021
- av Isac Boman

Investmentbanken Morgan Stanley låter meddela att såväl anställda som besökare i bankens New York-kontor ska kunna bevisa att de är fullt vaccinerade senast den 12 juli – annars är de inte längre välkomna att vistas i lokalerna.

Financial Times har gått igenom ett internt utskick från bankens ledning där det framgår att såväl heltidsanställda och deltidsanställda som konsulter, klienter och besökare måste kunna visa att de har tagit något av de kontroversiella coronavaccinen för att få vistas i bankbyggnaderna.

Vidare ska samtliga av bankens anställda i hela USA redovisa sin vaccinationsstatus via ett ”internt verktyg” från och med den 1 juli.

Rapporten bekräftar också att Morgan Stanley redan nu har satt upp särskilda arbetsplatser där enbart vaccinerade får vistas och där personer som av olika skäl inte kunnat eller velat ta sprutan inte varit välkomna.

Morgan Stanley är inte den enda banken som lägger stora resurser på att övertala eller tvinga sin personal att vaccinera sig. I förra veckan framkom det att även Goldman Sachs gjort det obligatoriskt för sina anställda att redovisa sin vaccinationsstatus.

Banken hävdar att man kommer att tillåta att ovaccinerad personal vistas på arbetsplatsen – men att dessa måste bära masker och hålla fysisk distans till övriga medarbetare.

Att registrera din vaccinationsstatus tillåter oss att planera för en säkrare återkomst till kontoret för alla våra anställda samtidigt som vi fortsätter att följa lokala allmänna hälsoåtgärder”, skrev Goldman Sachs ledning i ett brev till personalen.

Enligt riktlinjer somt tagits fram på federal nivå i USA har arbetsgivaren rätt att ”erbjuda incitament” för att få anställda att frivilligt redovisa sin vaccinationsstatus. I praktiken tycks dock regelrätta tvångsåtgärder bli allt mer vanligt förekommande där anställda inte längre är välkomna på arbetsplatsen om de inte vill vaccinera sig.

Flygbolaget Delta Airlines går ännu längre och har meddelat att de inte tänker anställda någon som inte har tagit vaccinet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.