Stor oro bland vita farmare i Sydafrika när staten planerar att ta deras mark

publicerad 21 augusti 2018
- av Alexander Almqvist
Vita farmare i Sydafrika

Vita farmare i Sydafrika har börjat sälja sin mark. Stor oro råder när den sydafrikanska staten planerar att beslagta deras mark, utan kompensation.

Situationen för vita farmare i Sydafrika kan komma att förvärras avsevärt efter att det sydafrikanska parlamentet, med bland annat det svarta regeringspartiet ANC, nyligen röstade igenom en lag som gör det möjligt för staten att konfiskera marken hos vita farmare, utan att behöva ge dem någon kompensation.

Fackförbund och intresseföreningar för den i huvudsak vita jordbruksbefolkningen i Sydafrika uppger hur farmare börjar sälja sin mark inför statens konfiskering.

Våra medlemmar är förvirrade över bristen på någon uppenbar strategi från regeringen och många är panikslagna. Vi har fler farmer ute till försäljning än någonsin, men ingen vill köpa, säger Omri van Zyl, chef för Agri SA-facket, som representerar främst vita bönder, till RT.

72 procent av all privat mark i Sydafrika ägs idag av vita sydafrikaner, som bara utgör åtta procent av landets befolkning.

Nya Dagbladet intervjuade nyligen den svenska dokumentärfilmaren Jonas Nilsson om situationen för de vita farmarna i Sydafrika.

De vita sydafrikanernas utsatthet beror på att de saknar ett självbestämmande och kan därmed inte heller längre värna sin egen säkerhet. De måste förlita sig på en fientligt inställd majoritet. Parallellen går att göra till Europa och Sverige, Sydafrika är en visselblåsning till vart vi kan hamna om vi också blir en minoritet i vårt eget land, sade Jonas Nilsson.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.