Ett laboratorium i i Spanien föder upp och steriliserar tusentals tigermyggor varje vecka. Syftet är att förhindra att den invasiva arten sprider sjukdomar i Europa.
Den asiatiska tigermyggan, som beskrivs vara den mest invasiva myggarten i världen, har enligt rapporter spridit sig runt om i Europa. Bland annat har den etablerat sig i Österrike, Bulgarien, Frankrike, Tyskland och Grekland, enligt European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Den har även siktats i Belgien, Cypern, Nederländerna och även i Sverige. Tigermyggan sprider bland annat denguefeber, en sjukdom som ökat globalt enligt Världshälsoorganisationen. Sjukdomen ger influensaliknande symptom, men kan också bli mer allvarlig och i värsta fall dödlig.
I den spanska staden Valencia har man börjat föda upp tigermyggor som man sedan steriliserar i ett försök att bekämpa denguefeber och andra sjukdomar som myggorna sprider. Varje vecka släpper man ut 45 000 steriliserade tigermyggor i staden. Myggorna försöker sedan para sig med andra myggor, men eftersom dessa myggor inte kan fortplanta sig är förhoppningarna att populationen ska kunna minska rejält på sikt.
– Det finns en gynnsam miljö under större delen av året och populationen ökar hela tiden, säger Vicente Dalmau vid Valencias hälsodepartement till The Guardian.
Det finns olika steriliseringstekniker som används i andra delar av världen, men det spanska laboratoriet är ledande i att använda det på tigermyggor i Europa. Tekniken, där man utsätter myggorna för joniserande strålning, har tillkommit efter tidigare erfarenheter med bananflugor.