Spanien ska avsätta Kataloniens regering

publicerad 21 oktober 2017
Spaniens premiärminister Marano Rajoy (t.v.) vill avsätta Kataloniens regionspresident Carles Puigdemont (t.h.)

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy säger att regionsregeringen i Katalonien ska avsättas.

Den 1 oktober höll Katalonien en folkomröstning om huruvida regionen ska bryta sig ur Spanien och bli en självständig stat. 92 procent röstade för ett självständigt Katalonien, men bara 43 procent av de röstberättigade deltog. Omröstningen förklarades som olaglig av den spanska staten och bilder på hur kravallpolis brutalt misshandlade människor i vallokaler i Katalonien väckte internationell uppmärksamhet.

Nu väljer Spaniens premiärminister Mariano Rajoy att kräva att det folkvalda styret i Katalonien ska avsättas och nyval utlysas inom sex månader. Mariano Rajoy säger att Carles Puigdemont och den katalanska regionsregeringens planer på självständighet är författningsvidriga och provocerande.

Efter Rajoys utspel tog sig över 400 000 katalaner ut på gatorna i Barcelona för att visa sitt missnöje mot den spanska regeringens försök att förhindra ett självständigt Katalonien.

Demonstrationerna i Barcelona under lördagskvällen. Foto: Fotomovimiento/CC BY-NC-ND 2.0

Talmannen i det katalanska parlamentet har kallat den spanska regeringens planer för ”ett kuppförsök” och Kataloniens regionspresident Carles Puigdemont säger att det är ”det värsta sedan Francos Dagar”, rapporterar AFP.

– Detta är den värsta attacken mot Katalonien sedan diktatorn Francisco Franco upplöste den katalanska regeringen, sade Puigdemont i ett tv-sänt tal under lördagskvällen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.