Snowden kan hamna på asylboende i Ryssland

publicerad 16 juli 2013

Världens för tillfället kanske mest omtalade person, Edward Snowden, har ansökt om tillfällig asyl i Ryssland. Det betyder att han kan få komma att lämna flygplatsen, rapporterar flera medier.

Edward_Snowden

Rysslands president Vladimir Putin har tidigare sagt att han skulle överväga att låta Edward Snowden stanna i Ryssland, förutsatt att han ”slutar läcka information som skadar våra amerikanska partners”.

Asylboende eller transitzonen för Snowden
Enligt Vladimir Voloch, chefen för migrationsmyndigheten, är det aktuellt att Snowden kan komma att hamna på ett asylboende tills dess att hans juridiska status är fastställd.

Steg ett är att fastslå hans juridiska status. Snowden kommer antingen att få stanna på transitområdet eller på ett boende för flyktingar där migrationsmyndigheterna kan ta hand om honom, säger Voloch till ryska Interfax.

Wikileaks bekräftar asylansökan
Wikileaks, som hjälpt Snowden att komma till Ryssland, bekräftade under tisdagen via sitt twitterkonto nyheten att Edward Snowden ansökt om tillfällig asyl i Ryssland.

Rysslands migrationsmyndighet kommer att fatta ett beslut om Snowdens asylansökan inom tre månader, skriver TT. Hans hemland USA har dragit in hans pass vilket lett till att Snowden är strandsatt i transitområdet på Moskvas internationella flygplats.

Edward Snowden anlände från Hongkong för drygt fyra veckor sedan.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.