Skatteskandal omgärdar Emmanuel Macron

publicerad 5 maj 2017
Emmanuel Macron

Den obundne presidentkandidaten Emmanuel Macron anklagas för att ha öppnat offshore-konton i skatteparadiset Saint Kitts och Nevis. När Macrons motståndare Marine Le Pen tog upp anklagelserna valde Macrons kampanj att polisanmäla henne för förtal.

Det är ett dokument som spridits på internet som gjort att Emmanuel Macron inte längre ser ut att gå mot någon enkel presidentvalsvinst. I dokumentet, vars äkthet ännu inte kunnat bekräftas, framgår det att Macron 2012, två år innan han blev Frankrikes ekonomiminister, hade ansökt om att bilda La Providence Ltd. – ett skalföretag som namngetts efter den jesuitskola Macron gick på som ung – på Saint Kitts och Nevis, ett av Karibiens mest populära skatteparadis.

Ett andra dokument sägs visa ett brev som First Caribbean International Bank skickat till La Providence Ltd. First Caribbean International Bank har sedan tidigare varit i blåsväder, bland annat för hanteringen av mutor mellan olika representanter inom fotbollsorganet Fifa.

Enligt Le Monde ska dokumenten först ha publicerats på 4chans politiska forum /pol/, en populär hemvist för Alt-right-aktivister och andra vita nationalister.

På den konservativa nyhetssajten GotNews har en anonym revisor gått igenom dokumenten, som hon anser är äkta, och rekommenderar att den franska staten vidtar åtgärder mot Macron för att ha flyttat över sina tillgångar från Frankrike till ett skatteparadis i Karibien,

Den som utmanar Macron om presidentplatsen är Front Nationals Marine Le Pen – som tog upp Macrons påstådda skatteflykt i torsdagens presidentvalsdebatt.

– Jag hoppas att vi inte kommer få reda på att du har ett offshore-konto i Bahamas, sade Le Pen under debatten.

På fredagsmorgonen valde Macrons presidentvalskampanj att polisanmäla Le Pen för förtal, enligt nyhetsbyrån AFP. Macron har bestämt förnekat alla anklagelser om att han skulle ha ett offshore-konto i Karibien.

Flera stora nyhetsmedier har avfärdat uppgifterna om Macrons skattesmitning som falska nyheter, bland annat Wall Street Journal som skriver att myndigheter på Saint Kitts och Nevis inte hittat några uppgifter om Macrons skalföretag. Detta varken bekräftar eller dementerar ryktena om Macron eftersom Saint Kitts och Nevis inte offentliggör uppgifter om företag med verksamhet i landet.

På söndag går fransmännen till valurnorna för att välja om det ska bli globalisten Emmanuel Macron eller nationalisten Marine Le Pen som blir landets nästa president.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.