Skådespelare ljög om rasistattack – fängslas

publicerad 13 mars 2022
- av Jan Sundstedt

Skådespelaren Jussie Smollett, känd från bland annat Empire och Alien: Covenant har dömts till fem månaders fängelse efter att ha ljugit om att han utsatts för ett rasistiskt hatbrott.

I februari 2019 hävdade Smollett att han blev attackerad och misshandlad av två vita maskerade män utanför sin lägenhet.

Männen påstods ha skrikit slagord (MAGA – Make America Great Again) som flitigt används av anhängare till den tidigare presidenten Donald Trump. Smollett hävdade att männen sparkade och slog honom för att han var svart och homosexuell och eventuellt också för att han var en uttalad kritiker till Donald Trump.

Angriparna ska även ha hällt en oidentifierad vätska över den svarte skådespelaren och satt en snara runt hans hals innan Smollett enligt egen utsago lyckades övermanna dem och driva dem på flykt.

Polisen fattade dock snabbt misstankar om att någonting med Smolletts berättelse inte stämde och efter en utredning kunde man konstatera att skådespelaren ljugit och hittat på allting.

Nu har han dömts till fem månaders fängelse och tvingas dessutom betala 120 000 dollar till staden Chicago och ytterligare 25 000 dollar i böter. Skådespelaren själv hävdar dock fortfarande med envishet att han visst utsatts för ett rasistiskt hatbrott.

– Jag är oskyldig, skrek han när han fördes iväg av vakterna.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.