Sensationella vittnesmål i ljuset 25 år efter Estoniakatastrofen

Estoniakatastrofen

publicerad 28 september 2019
- av Isac Boman
Estonias befälhavare Avo Piht räknas officiellt till de som omkom på Estonia. Flera vittnen hävdar dock att han räddades och sedan försvann spårlöst.

Till 25-årsdagen av Estonias förlisning har bland annat finländska YLE uppmärksammat bevisning och nya sensationella vittnesmål om att Estonias befälhavare Avo Pihts fanns med bland de räddade på Utö efter olyckan för att sedan spårlöst försvinna.

Det är Raivo Martinson som var chef för taxfree-avdelningen på Estonia som träder fram och påtalar att han kände igen kaptenen Avo Piht när Yle och SVT filmade överlevande från Estonia som kom i land och registrerades. Martinson var på en arbetsresa i Tyskland och därför inte själv ombord, men var familjebekant med Piht och kände redan på sitt hotellrum i Rostock igenom honom på nyhetsbilder från Utö.

Jag vet vad jag såg. Bilderna finns dessutom i arkiven och jag är helt säker på att det inte bara är någon som liknade honom. De får säga vad de vill.

Detta tillkommer till andra vittnesmål från fem andra överlevanden som också har sagt att de sett Piht direkt efter olyckan. Hans namn fanns också på inledande listor över överlevande, men flyttades senare över till listan på omkomna.

Nu har allt fler av oss börjat tala öppet om vad vi såg. Jag har varit tyst i alla år, men nu vill jag berätta.

Estlands regering gjorde under åren 2005 till 2009 en utredning som skulle syna den officiella haverirapporten från år 1997, och utredningens chef Margus Kurm säger att resultatet var entydigt; den officiella haverirapporten var inte trovärdig. Även andra uppseendeväckande vittnesmål stärker den bilden.

Ain-Alar Juhanson som överlevde olyckan säger i det estniska tv-programmet Suud puhtaks att han såg att rampen till bildäcket på Estonia fortfarande var på plats när han räddade sig från fartyget.

I haverikommissionens slutrapport finns inte Ain-Alar Juhansons vittnesmål med eftersom de inte passade in i den version parterna hade kommit överens om, sade en kritisk Kurm som satt bredvid Juhanson i tv-studion.

Överlevande har också vittnat om en explosion som föregick förlisningen. I YLE:s reportage berättar estniska Siiri Same att hon vaknade av en så stark smäll att hon kastades ur sängen i sin hytt.

Det var storm, men inte en storm som slår sönder ett skepp med en sådan smäll att man flyger ur sängen. Jag hade varit med om skrämmande stormar och det här var inte en sådan.

2004 visade Sveriges Television att det svenska försvaret använde Estonia för transporter av hemlig utrustning, något som bland annat den tyska journalisten Jutta Rabe fört fram som relaterat till en möjlig motivbild för att fartyget sänkts genom sprängning.

I samband med 25-årsdagen har trycket nu ytterligare ökat från allmänheten, experter, överlevande och anhöriga för att få till en ny oberoende internationell undersökning av Estoniakatastrofen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!